Uručeno specijalno vozilo vrijedno 256.000 KM za održavanje meteoroloških sistema

Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto uručio je ministru komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinu Mitroviću namjensko, specijalno patrolno vozilo namijenjeno za održavanje meteorološkog sistema za osmatranje na lokaciji Jedinica prilazne aerodromske kontrole leta Sarajevo čija je vrijednost 256.000 KM.

Riječ je o vozilu koje je namijenjeno Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ kao krajnjem korisniku, čija je namjena preventivno i korektivno održavanje instalirane meteorološke opreme, kao i za ostale potrebe operativnih službi kontrole letenja na međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Nakon ceremonije uručivanja vozila i predaje direktoru BHANSA Davorinu Primorcu, Mitrović je rekao da je ukupna vrijednost donirane opreme za ovu Agenciju 618.000 KM.

On je podsjetio da je u ranijem periodu odnosno tokom 2018. godine, realizovan dio granta pomoći u vidu donacije meteorološke opreme vrijedne 362.000 KM /uključujući obuku osoblja/ koja se sastoji od dvije automatske meteorološke stanice sa sistemom za osmatranje vremena, instalirane na dvije lokacije, i to jedne na lokaciji međunarodnog aerodroma “Sarajevo”, a druge na lokaciji “Bukovik”, u blizini Sarajeva.

Mitrović je zahvalio Vladi Japana i na ranije realizovanoj donaciji, u novembru prošle godine, na tri specijalna namjenska patrolna vozila, vrijednosti oko 620.000 KM, koja su opremljena sa led sistemom na krovu i sistemom za upozoravanje u slučaju opasnosti, doniranih preduzeću “Autoputevi Republike Srpske”, čija je namjena unapređenje bezbjednosti saobraćaja na auto-putevima u Srpskoj.

Vozila su opremljena najsavremenijom opremom

Prema njegovim riječima, vozila su opremljena najsavremenijom opremom, koja precizno pokazuje trenutno stanje na auto-putu i daje obavještenja o uslovima vožnje u datom trenutku, preko odgovarajućeg displeja na krovu automobila, čime je omogućena komunikacija sa drugim učesnicima u saobraćaju.

“Donacija Vlade Japana doprinijeće unapređenju vazdušnog saobraćaja i bezbjednosti drumskog saobraćaja”, rekao je Mitrović, te zahvalio i Primorcu, ispred BHANSA, koja je prepoznala značaj učešća u okviru granta pomoći.

Obraćajući se prisutnima, Sakamoto je rekao da Vlada Japana donira ovo vozilo za održavanje kao pomoć aktivnostima BHANSA-e u omogućavanju povezivanja i bezbjednosti transporta vazdušnim putem i time se ujedno pomaže ekonomskim aktivnostima i mobilnosti građana.

“Japan pridaje veliki značaj povezivanju u skladu sa incijativom o saradnji za zapadni Balkan. Činjenica je da je povezivanje glavni most koji povezuje ljude, društva, privrede i zemlje u budućnosti”, istakao je Sakamoto.

On je izrazio želju da se ovo vozilo koristi u BiH i bude pamćeno dugo vremena kao jedan od simbola dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Primorac je rekao da je ovo vozilo posljednji dio velike donacije Japana u okviru granta pomoći između Vlade Japana i Savjeta ministra iz 2014. godine kojim je obezbjeđena nabavka važnog dijela meteorološkog sistema za odvijanje vazdušnog saobraćaja.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se doprinosi podizanju nivoa cjelokupnih usluga u vazdušnom saobraćaju, posebno meteoroloških, na još viši nivo.

Primorac je dodao da ova donacija pridonosi i bezbjednosti, kako saobraćaja na Sarajevskom aerodoromu, tako i u i kompletnom vazdušnom prostoru BiH, jer omogućava korisnicima njihovih usluga informisanost o vremenskim prilikama tokom leta, što je jedan od ključnih bezbjednosnih faktora prilikom pružanja usluga vazdušne navigacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *