Visoki zvaničnici Srpske napustili sudnicu nezadovoljni procesom suđenja Dodiku

Visoki zvaničnici Republike Srpske, koji su danas bili u Sudu BiH radi podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, napustili su sudnicu nezadovoljni procesom, uz ocjenu da je nečuven, nelogičan i protiv svih pravila.

Sudnicu su napustili, između ostalih, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Milorad Kojić.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je mnogo nelogičnosti u ovom procesu i da sumnja da je sudija Mirsad Strika bio pod pritiskom, te da nije htio da radi ono što je od njega traženo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić nakon izlaska iz sudnice rekao je da je nečuveno u krivičnopravnom postupku ovo što su danas vidjeli u sudnici.

“Nismo mogli da vjerujemo da je u toku postupka promijenjen sudija za koga je traženo izuzeće iz ovog predmeta i Sud odbio njegovo izuzeće, a jutros dolazi novi sudija koji po svaku cijenu želi da pročita optužnicu. Nečuveno je da sudija želio da pročita optužnicu kao da bi optuženog upoznala o čemu je optužen, dok imamo dva optužena. Danas je bilo klasično suđenje u odsustvu Milošu Lukiću”, rekao je Minić nakon izlaska iz sudnice.

On je dodao da je novi sudija Sena Uzunović ranije tokom karijere obavljala političku funkciju, što je nedopustivo.

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, od danas je preuzela sudija Sena Uzunović.

Vulićeva je istakla da se sudija Uzunović ponaša kao na pijaci i da je kadar SDA.

Ona je navela da sudija čita Dodiku optužnicu i da ju je poslao američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je na danas zakazano ročište u Sudu BiH koje se održava po optužnici Tužilaštva BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

(Srna/foto: Borislav Zdrinja)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *