Visoka smrtnost u Srpskoj, situacija nije dobra /VIDEO/

U Republici Srpskoj od juče je prijavljeno 27 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi od kojih je pet osoba iz Banjaluke, po dvije iz Bijeljine, Teslića, Laktaša, Prnjavora, Istočne Ilidže i Doboja i po jedna osoba iz Petrova, Nevesinja, Bileće, Prijedora, Kostajnice, Vlasenice, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca i Šamca.

Registrovano je još 412 slučajeva zaraze novim virusom korona.

80 osoba je iz Banjaluke, 72 iz Bijeljine, 46 iz Zvornika, 36 iz Doboja, po tri osobe zaražene su u Ugljeviku i Loparama. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 717 pozitivnih na virus korona. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima., a prijavljena su i 22 nova smrtna ishoda.

Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je da se situacija sa virusom korona ne smiruje i da je veliki broj smrtnih ishoda. Mi još uvijek možemo zbrinuti pacijente, ali situacija može biti gora i jedino rješenje je da smanjimo širenje u zajednici. Imamo situacija da je neko sa simptomima dolazio na posao, imao simptome, a družio se.

Samo nas može spasiti to da smo odgovorni. Imamo slučajeve i da ljudi kažu “da su samo prehlađeni”, a ne znaju da mogu biti zaraženi. Ne idite sa nikakvim simptomima među druge ljude – to je osnovno, poručuje ona.

Nakon skoka broja zaraženih virusom korona u Brčkom, situacija se danas polako smiruje, kažu u brčanskoj bolnici. U protekla 24 časa manji je broj oboljelih, što ohrabruje.

Petnaestodnevnim mjerama koje je donio Krizni štab, između ostalih, najviše su pogođenji ugostitelji jer ne mogu da rade.

Juče su protestovali, a proteste najavljuju i u narednim danima, tražeći od Vlade pravičnu nadoknadu i umanjenje obaveza.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije nije zaražen virusom korona, saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke. Iz Eparhije demantuju navode koji su se pojavili u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, kojima je, kako navode, jedini cilj diskreditacija episkopata Srpske pravoslavne crkve u ovo smutno vrijeme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *