Višković: Za ovo što radi, Šmit jedino u BiH nije kažnjen /VIDEO/

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Kristijan Šmit u BiH radi ono za šta bi svako i svuda na svijetu bio kažnjen, te pozvao sve lidere unutar BiH da ne vjeruju strancima, a Šmita da se vrati u svoju zemlju jer od kako je došao u BiH ona klizi unazad.

“Nema to nigdje kao u BiH – da neko ko je turista dođe u zemlju i kaže od danas se ja pitam”, naglasio je Višković.

On je ocijenio da Šmit provocira, pokazuje aroganciju, glumi moć i šalje neke poruke, vjerovatno s ciljem izazivanja nekog reagovanja u datom momentu i onda omogućavanja da interveniše neko poput NATO-a.

Višković je naglasio da je Šmit u posljednje vrijeme postao političar u BiH, dajući političke izjave, provocirajući cijeli jedan narod, želeći reagovanje tog naroda, želeći da izazove destabilizaciju BiH, želeći odgovor institucija Republike Srpske.

On je ukazao da su Šmitove izjave, Šmitova gestikulacija kada daje izjave – zaprepašćujuće.

“To smo mogli da gledamo prije 50, 60 ili 80 godina. Je li to ta poruka gospodine? Mi iz Republike Srpske moramo na to odgovoriti mirne glave, trezveno, nijednog momenta ne nasjesti na provokaciju, na izazivanje bilo kakvog konflikta. Moramo biti oprezni, moramo hladne glave da se branimo. Pozicija Republike Srpske je izuzetno teška i nemojte da se lažemo. Na nas udaraju sa svih strana, moramo pravno da se branimo od nasilja, od sile, od arogancije”, rekao je Višković novinarima u Vlasenici.

On je poručio Šmitu da ne izaziva dublje razdore unutar BiH.

“Nemojte to činiti! Nije vam to zadatak ni po onome za šta se predstavljate, da pravite razdore, sukobe. Da ga imate, Vaš mandat bi bio u pravcu smirivanja tenzija, da pozivate sve strane da nađemo što bolja rješenja. To ne biste radili da ste ovdje u ime mira, da sačuvate mir, da sprovodite civilni aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Višković.

Višković je pozvao sve lidere unutar BiH da ne vjeruju strancima.

“Nemojmo vjerovati strancima, ne znaju stranci bolje od nas naše običaje, našu vjeru, našu kulturu. Ako smo ovdje zajedno živjeli toliko godina, možemo to i ubuduće, samo da se poštujemo i uvažavamo. Ovdje u Republici Srpskoj niko i nikada nije imao problem zato što pripada drugoj vjeri ili drugoj naciji. Ovdje ste svi dobrodošli i Republika Srpska otvoreno prihvata sve dobre ljude koji prihvataju naše zakone i naše ustavno uređenje”, istakao je Višković.

On je poručio Šmitu da se vrati u svoju zemlju jer od kako je došao u BiH, ona klizi unazad.

“Kako je došao u BiH, ova zemlja klizi unazad, ne ide naprijed, on je izazvao samo sukobe, razdore, zavadio političke lidere unutar BiH. On radi ono za šta bi svako i svugdje na svijetu bio kažnjen. Mi Vam želimo svako dobro, idite svojoj porodici, u svoju zemlju, i uživajte. Ali ne možete da uživate u Njemačkoj, kao što uživate ovdje, za privilegije koje nikada niste imali do sada. Nikada taj gospodin nije imao platu kao što ima danas, nikada nije imao privilegije koje ima danas. O čemu on odlučuje?”, rekao je Višković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *