Višković: Suđenje Dodiku pretvoriće se u suđenje Šmitu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi se suđenje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH zbog navodnog nepoštovanja odluka nelegalnog visokog predstavnika u nekom sljedećem koraku moglo pretvoriti u suđenje Kristijanu Šmitu.

Višković je naveo da Dodikova odbrana ima pravo da u okviru cijelog procesa i predmeta pozove Šmita kao krunskog svjedoka, što će biti i urađeno.

“Šmit će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove. Smatram da će se sve to pretvoriti u suđenje Šmitu, a ne Dodiku kao predsjedniku Srpske i Milošu Lukiću kao rukovodiocu `Službenog glasnika`”, rekao je Višković i izrazio nadu da će u cijelom procesu ljudi iz pravosuđa BiH sačuvati dignitet uprkos različitim pritiscima.

On je dodao da mu je i poznati hrvatski advokat Anto Nobilo, koji učestvuje u odbrani Dodika, rekao da nije normalno ono što se u vezi s tim dešava u 21. vijeku u BiH, na Balkanu i na vratima EU.

“Nobilo na osnovu pravnih činjenica govori da sve ovo što se dešava u BiH nije demokratski i civilizacijski, kao ni ustavno – da ovdje imamo protektora, kolonijalnu vlast, kao i pojedinca /Šmita/ koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i sebi daje za pravo da, pored postojećih institucija i izabranih predstavnika, donosi zakone i mijenja Ustav”, rekao je Višković sinoć za prnjavorsku Televiziju “K3” i dodao da Šmitu i nedejtonskom Savjetu za sprovođenje mira u BiH /PIK/ ne treba davati značaj, jer oni za Srpsku ne postoje.

On smatra da je žalosno to što pravosudni organi BiH vode proces protiv demokratski izabranog predsjednika Srpske i pozivaju ga na krivičnu odgovornost, iako je radio svoj Ustavom zagarantovani posao.

“Da Dodik potpisivanjem određenih ukaza o proglašenju zakona nije ispoštovao Ustav Srpske, koji je po svemu usaglašen sa Ustavom BiH, on bi mogao da krivično odgovara”, rekao je Višković i izrazio nadu da će visoki predstavnici, koji poput Šmita nelegalno nameću zakone u BiH i lažno se predstavljaju, jednom za to odgovarati, te da će njihova uloga biti razjašnjena.

Kada je riječ o nedavnim sastancima u Briselu, na kojima su učestvovali brojni predstavnici svih naroda u BiH, Višković je naveo da su se tamo, kao i stotinu puta ranije, čule priče o podršci i zaklinjanju u evropski put, ali da su neki “promijenili ploču” čim su se vratili.

Premijer Srpske je rekao da pritom misli na bošnjačke predstavnike, te da se, nažalost, stalno dešava da se prećutkuje kada oni nešto ne prihvate.

“A kada Srbi to urade pravi se strani, medijski i svaki drugi pritisak na Srpsku u smislu da smo mi loši momci, separatisti koji rade protiv BiH i evrointegracija. Paradoks je da se niko više ne zalaže za očuvanje BiH od nas iz Srpske”, istakao je Višković.

Na pitanje da li će BiH naredne godine biti bliža pristupanju EU, Višković je rekao da se na posljednjim sastancima u Briselu i u razgovoru sa nekim odgovornim ljudima EU uvjerio u činjenicu da “Evropa luta”.

“U vezi s tim se često postavlja i pitanje do kada će Evropa ostati u ovom kapacitetu, jer je pred velikim izazovima. U njoj jačaju stranke koje idu u pravcu zaštite suvereniteta svojih zemalja”, naveo je Višković.

On je dodao da se iduće godine očekuju i predsjednički izbori u SAD, gdje Srpska ne skriva svoju podršku Donaldu Trampu koji je javno rekao da bi rusko-ukrajinski sukob lako okončao.

“Mogu nas nazivati rusofilima i kako hoće, ali moja želja je da ovaj, kao i sukob na Bliskom istoku, što prije prestane, jer smo i mi u BiH zbog toga platili preveliku cijenu u smislu inflacije i povećanja cijena, uključujući i energenata, na šta nismo mogli da utičemo”, rekao je premijer Srpske.

On je naveo da je inflacija u Republici Srpskoj, prema podacima za oktobar, bila na nivou 3,8 odsto.

“Očekujem da u novembru i decembru bude još niža i da padne na tri odsto, tako da do kraja godine bude negdje na nivou, možda, od osam odsto, za 2023”, rekao je Višković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *