Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u prošloj godini

Prema podacima nadležnih organa i institucija na svim nivoima u BiH, za finansiranje političkih subjekata u 2023. godini planirano je 20.996.233 KM, a od planiranog iznosa isplaćeno je 96,65 odsto, odnosno 20.293.347 KM, saopštila je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Informacija ne sadrži podatke o uplatama sredstava političkim subjektima iz budžeta Srenjobosanskog kantona, opštine Breza i opštine Kalinovik jer ih još nisu dostavili, navodi se u saopštenju.

CIK BiH je, između ostalog, na današnjoj sjednici primio k znanju informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu, sa nalazima revizije i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka, kao i informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u prošloj godini iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH.

CIK će, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, pokrenuti postupak protiv 47 političkih stranaka za koje je pregledom i revizijom njihovih finansijskih izvještaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su u 2021. godini prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Navedeni izvještaji o reviziji političkih stranaka sa nalazima revizije i mišljenjem revizora biće objavljeni na internet stranici www.izbori.ba, a mišljenje revizora i u “Službenom glasniku BiH”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *