Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti hljeb i pekarski proizvodi? /VIDEO/

Dok mlinari najavljuju poskupljenje brašna za 10 odsto, što će se kažu pekari odraziti i na cijene pekarskih proizvoda i dok se sve glasnije govori o nesrazmjerno visokim cijenama mlijeka u marketima u odnosu na one u otkupu, stiže vijest da je izdat nalog Inspektoratu Srpske za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta  s ciljem kontrole cijena. Svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama.

Nakon što su u posljednjih mjesec i po dana najavljivana nova poskupljenja brašna, ta će priča konačno dobiti svoj epilog već krajem ovog mjeseca. Ponovno poskupljenje mlinari pravdaju problemima u vezi s izvozom žitarica iz Ukrajine, ali i poskupljenjem energenata. Poskupljenje brašna odraziće se i na cijene pekarskih proizvoda, ali u Udruženju pekara regije Bijeljina tvrde tvrde da će i u tom slučaju na području Semberije cijene biti prihvatljive.

Međutim ono što ohrabruje jeste činjenica da pšenice i brašna na našem tržištu ima u dovoljnim količinama i da do nestašice sigurno neće doći, kaže Pelemiš. Da građani ne trebaju gomilati zalihe osnovnih životnih namirnica, poručuju iz resornog ministarstva.

Proizvođači mlijeka u Srpskoj kažu da svjedoče rastu potražnje za sirovim mlijekom, ali da je aktuelna cijena mlijeka u marketima neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu.

Građani kažu da gotovo svakodnevno svjedoče poskupljenjima ali da visina mjesečnih primanja diktira i potrošnju. Radije se odlučuju da kupuju manje nego što je to bilo ranije, kažu i u udruženjima koja zastupaju prava potrošača u Srpskoj, izražavajući očekivanje da će Vlada preduzeti niz dodatnih mjera kako bi iskontrolisala divljanje cijena na tržištu.

Razmatrajući socijalno – ekonomsku situaciju u Srpskoj, Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković  zatražili su danas od direktora Inspektorata Srpske da Inspektorat hitno preduzme pojačane kontrole u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima sa ciljem kontrole osnovanosti cijena životnih namirnica. Predsjednik Vlade izdao je i nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata s ciljem kontrole cijena. Kako je naglašeno, svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama. Na radnom sastanku Dodika i Viškovića  utvrđene su i  određene socijalno-ekonomske mjere koje će biti preduzimane u narednom periodu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *