Unapređenje praktične nastave za deficitarna zanimanja /VIDEO/

Područna privredna komora Bijeljina podržala je kroz projekat “Unapređenje izvođenja praktične nastave za deficitarna zanimanja” nabavku repromaterijala za deset srednjih strukovnih škola koje na području regije obrazuju učenike za deficitarna zanimanja s ciljem što bolje afirmacije zanimanja potrebnih tržištu radai obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za izvođenje praktične nastave.

BiH i Republika Srpska suočavaju se sa deficitom radne snage za kojom vapi tržište rada, odnosno privreda. Taj problem je društvo prepoznalo, pa su i u ovoj godini preduzeti značajni koraci i usvojene su odluke kako na državnom tako i na entiteskom nivou, podsjećaju u Područnoj privrednoj komori Bijeljina, koja je implementirala projekat  “Unapređenje izvođenja praktične nastave za deficitarna zanimanja” u ovoj regiji. Podsjećaju na značaj izmjena Zakona o srednjem obrazovanju.

Privredna komora, vodi registar privrednih društava koja zaključuju ugovore o obavljanju praktične nastave sa srednjim školama, a ovlaštena je i za provjeru uslova koje privredna društva trebaju da ispune u pogledu obavljanja praktične nastave, a tu je dodaje predsjednik ove komore realizovana i obuka mentora za izvođenje praktične nastave u preduzećima. Ova područna komora i finansijski je podržala srednje škole koje obrazuju deficitarna zanimanja u regiji.

Danas je tim povodom Područna privredna komora i organizovala svečanu dodjelu donacija srednjim stručnim školama koje djeluju na području regije. Kadrove za deficitarna zanimanja obrazuje deset srednjih škola. Da je ovaj projekat od velikog značaja, kažu u rukovodstvu bijeljinske Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, u kojoj se obrazuju učenici 12 profilnih zanimanja.

I na ovaj način želimo da pokažemo učenicima i mladima da društvo brine o njima i o tome da se obezbijede bolji uslovi za izvođenje praktične nastave, kaže direktorka Područne privredne komore Bijeljina.

Područna privredna komora Bijeljina prepoznala je značaj  stručnih zanimanja u srednjim školama, ističe predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Birač, ističući da se u svih sedam škola te regije obrazuju učenici za deficitarna zanimanja.

Direktor Tehničke škole uputio je apel i privrednicima sa područja Bijeljine da se uključe i podrže rad ove i drugih strukovnih škola, kada je riječ o nabavci potrebnih repromaterijala .

Da je Tehnička škola “Mihajlo Pupin” sve atraktivnija i sve traženija kako među roditeljima, tako i među učenicima, govori podatak da je prema planu u ovu školsku godinu upisano 11 odjeljenja, te da je više od 100 učenika ostalo ispod crte, pa su morali biti raspoređeni u druge škole. U ovoj školskoj godini najveće intereresovanje svršenih osnovaca prilikom upisa u Tehničku školu  bilo je za smjer autolektričar i električar-elektorinstalater.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *