Đurđic – hramovna slava najstarije crkve u Bijeljini

Najstariji hram u Bijeljini proslavio je danas svoju krsnu slavu – Obnovljenje hrama svetog velikomučenika Georgija, praznik u narodu poznatiji kao Đurđic. Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije je tim povodom služio svetu arhijerejsku Liturgiju.

Vladiku Fotija je dočekao je protojerej-stavrofor Dragan Pejčić, starješina Saborne crkve u Bijeljini, predavši krst i izgovorivši tople riječi dobrodošlice.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali protojerej-stavrofor Dragan Pejčić, starješina Sabornog hrama u Bijeljini; protojerej-stavrofor Dragan Ilić, starješina Pantelejmonskog hrama u Bijeljini; protojerej Slavoljub Milošević, sekretar Eparhijskog upravnog odbora; protonamjesnik Miran Gavrilović, starješina Petropavlovskog hrama u Bijeljini; protođakon Lazar Ilić, eparhijski đakon i đakon Darko Aleksić, đakon pri Svetogeorgijevskom hramu, uz molitveno prisustvo arhijerejskog namjesnika bijeljinskog, protojereja-stavrofora Ljube Bogdanovića i bratstva hrama.Srećan i blagosloven današnji dan i današnja hramovna slava sveti velikomučnik Georgije, čiji prenos moštiju danas proslavljamo. U narodu je ovaj praznik poznat pod imenom – Đurđic.

Njegove svete mošti su u V veku prenete iz Nikomidije (danas je to grad Izmit na oko 100 kilometara istočno od Istanbula) u Lidu Palestinsku (danas grad Lod nedaleko od Tel Aviva), odakle je njegova majka poreklom, a gde je car Konstantin podigao hram u spomen ovog hrišćanskog velikomučenika. U spomen na ovaj događaj proslavljamo Đurđic. I danas većina hrišćanskih domova u Palestinskim krajevima ima reljef svetog Georgija na ulazu u kuću očekujući njegovu zaštitu i pomoć, rekao je na početku svoje besjede Episkop Fotije i dalje nastavio riječima:

Čuli smo danas iz apostolskog čitanja kako je Bog na čudesan način oslobodio svetog apostola Petra iz jerusalimske tamnice. Ovaj odeljak se uvek čita kada praznujemo svete mučenike i velikomučenike kako bi nas podsetio da je naša misija propoved Jevanđelja Hristovog. A ta propoved neće ići tako lako, nego će nailaziti na mnoge prepreke jer postoje mnogi protivnici Reči Božje. Znamo da su mnogi propovednici zatvarani u tamnice i mučeni, pogotovo u prva tri veka hrišćanstva. Biti hrišćanin, tada je značilo biti mučenik. Mada, bivalo je, a stariji ljudi pamte vreme bogobornog komunizma, kada su isto tako rušene svetinje i proganjano sveštenstvo i modernoj istoriji.

Ne može čovek da poveruje da su to radili naši ljudi. Dugo godina sam proveo u Hrvatskoj i video mnoge hramove koje su ustaše porušile u Drugom svetskom ratu. Ali ima i crkava koje su srušili naši nesretni Srbi partizani, i to posle rata. U takvom stanju bezumlja se može narod naći ako ne ide putem vere.

Današnjoj Liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine dr Ljubiša Petrović, kao i predsjednik Skupštine grada Bijeljina, gospodin Aleksandar Đurđević.

Ovogodišnji kum, gospodin Duško Bojić je sa porodicom pripremio slavske darove, koje je na kraju Liturgije osveštao Vladika Fotije, a zatim i slomio slavski kolač sa kumom.

Po završetku besjede, Preosvećeni vladika je podjelio naforu vjernom narodu, a zatim se molitveno sabranje produžilo za trpezom ljubavi.

(Eparhija zvorničko-tuzlanska)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *