Virus korona već ušao u neke škole u Srpskoj /VIDEO/

U posljednja 24 časa u Srpskoj registrovana 73 nova slučaja virusa korona. Ponovo najviše zaraženih ima Banjaluka- 17 . Na koronu su pozitivna još tri lica iz Bijeljine, a jedan slučaj zaraze potvrđen je u Loparama. Već se desilo ono od čega su strijepili mnogi pred početak nove školske godine.

Učenik banjalučke Osnovne škole “Ivo Andrić” zaražen je virusom korona, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u novoj školskoj godini. Učenica je bila u školi samo u utorak, prvi dan škole. Danas je majka obavijestila školu o pozitivnom testu na virus korona, kao i da je otac, takođe, pozitivan, potvrdila je za Srpskainfo direktorka ove škole Željka Opačić.

Izvršena je dezinfekcija škole, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke.

Jedan učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona i škola je odmah po saznanju striktno primijenila propisani protokol.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske apelovalo je na sve roditelje da ne šalju u školu djecu ukoliko su oni bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu korona virusom. Dodaju da se isti poziv odnosi i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe.

Slaviša Spasojević nastavnik matematike i fizike u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Modriči juče je udaljen sa nastave zbog nepoštovanja mjere nošenje maske u zatvorenom prostoru. Prema riječima direktora ove škole, i nakon razgovora,  nastavnik čvrsto stoji pri svojoj odluci o nenošenju maske.

U Federaciji danas 263 novozaražena i dva prijavljena smrtna slučaja. U Brčkom dva slučaja novozaženih i jedan smrtni ishod. Zapadno hercegovački kanton ima najveći broj zaraženih, na 100.000 stanovnika. Zražavanje je povezano sa porodičnim proslavama i povratkom stanovništva sa ljetovanja kažu u Federalnom kriznom štabu.U svjetlu početka školske godine neke mjere su pretrpjele doradu, kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Nepovoljna epidemiološka slika u Srpskoj ipak ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno odgovorno shvatili trenutnu situaciju. U vezi sa tim nadležne institucije će saradnjom i podrškom intenzivirati kontrolu poštovanja propisanih epidemioloških mjera u skladu sa svojim nadležnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *