Manji broj pacijenata u kovid bolnici, aktivno 68 slučajeva

U kovid bolnici u Bijeljini nalaze se četiri pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom i niko od njih nije životno ugrožen, saopšteno je danas nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Epidemiolog Bolnice “Sveti vračevi” Aleksandra Radojčić rekla je da je primjetno smanjenje broja oboljelih od kovida 19 koji su hospitalizovani, ali da ne treba zanemariti činjenicu da je od početka pandemije na području Semberije od komplikacija prouzrokovanih virusom korona preminulo 15 ljudi.

“Danas u kovid bolnici imamo četiri pacijenta, dok ih je, recimo, 27. jula bilo smješteno 44. Broj hospitalizovanih osoba se smanjuje, ali to nije razlog za opuštanje, pogotovo što je počela školska godina i ne znamo u kom smjeru će se razvijati epidemiološka situacija”, upozorila je Radojčićeva.

Prema riječima epidemiologa Mladena Grujičića iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, pod stručnim nadzorom je 169 lica.

“Trenutno je na području Bijeljine 68 zaraženih, a od početka pandemije pod nadzorom smo imali 3.532 lica i iz nadzora su otpuštene 3.363 osobe”, naveo je on.

Dom zdravlja uzeo je uzorke za testiranje od ukupno 1.511 lica, a tokom narednih 48 časova očekuje se 17 rezultata.

Predsjednici aktiva osnovnih i srednjih škola regije Semberija istakli su da se u vaspitno-obrazovnim ustanovama poštuju sve mjere nadležnog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Štab je zaključio da će školama, u skladu sa mogućnostima Gradske uprave, u narednom periodu biti dostavljen dodatni broj zaštitnih maski.

Sastanku je prisustvovala i predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić, koja je ukazala na problem obezbjeđivanja velikog broja dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski, vizira, toplomjera i druge opreme koju će u vrijeme održavanja predstojećih lokalnih izbora morati da posjeduje svaki birački odbor.

“Za sprovođenje izbornog procesa na području Semberije biće zaduženo oko 8.000 lica, a Centralna izborna komisija BiH dostavila je duži spisak zaštitne opreme za čiju nabavku su potrebna ogromna finansijska sredstva”, najavila je ona.

Božićeva je dodala da će vrlo brzo morati da se razjasni da li će novac za ove potrebe izdvajati lokalne zajednice ili će on biti odobren na nivou BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *