Vidović: Javni dug značajno ispod zakonskog ograničenja /VIDEO/

Javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 5.343,71 miliona KM, što predstavlja 37,53 odsto BDP-a, dok ukupan dug Srpske iznosi 6.357,19 miliona KM, odnosno 44,65 odsto BDP-a, istakla je ministar finansija Zora Vidović.

“Javni dug je ove godine za oko 70 miliona KM manji u odnosu na kraj prošle godine. Za šest mjeseci vratili smo više duga nego što smo uzeli sredstava. Pred Republikom Srpskom je veliki izazov u smislu izgradnje infrastrukturnih objekata, a sve zemlje se zadužuju za rješavanje ovih pitanja”, navela je Vidovićeva u uvodnoj riječi predstavljajući Informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2022. godine.

Kada je riječ o dugu na kraju prošle godine, spoljni dug iznosio je 4.225,84 miliona KM, a unutrašnji 2.131,35 miliona KM.

“Kada je riječ o spoljnom dugu, dug Republike Srpske iznosi 3.090,55 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave 121,81 milion KM, a javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke 1.013,48 miliona KM”, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je navela da je u 2022. godini, po osnovu zaduženja Republike Srpske i indirektnog zaduženja, stvoreno obaveza u ukupnom iznosu od 663,53 miliona KM.

“Po osnovu servisa duga Srpske i indirektnog duga Republike Srpske u 2022. godini je iz budžeta Republike Srpske plaćeno 569,72 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je prošle godine izdato pet garancija i to gradu Doboju, Fondu zdravstvenog osiguranja, Olimpijskom centru “Jahorina”, Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini i Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

“Jedini pravi put za razvoj je investiranje u infrastrukturu i u profitabilne grane privrede. Tu imamo dosta resursa u energetici, drvoprerađivačkoj industriji i poljoprivredi”, zaključila je Vidovićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *