Nevrijeme protutnjalo kroz Bijeljinu: Vjetar nosio sve pred sobom /VIDEO/

Gotovo u nekoliko minuta 19. jula oko 19 časova u Semberiji se sve promijenilo- Nadvila se tama ravnicom i zaduvao vjetar orkanske jačine noseći sve pred sobom. Svu svoju snagu ispoljila je priroda u ovom kraju Srpske, vjetar je lomio grane i čupao drveće iz zemlje, nemilosrdno skidao krovove sa brojnih objekata, a mnoga sela ostala su bez struje. Pomoć u bijeljinskoj bolnici zbog povreda nastalih zbog oluje zatražile su 23 osobe.

Sve nadležne službe noć su provele na terenu, intenzivno se na otklanjanju posljednica olujnog nevremena radi i danas. Ulažu se nadljudski napori da se stabilizuje stanje na elektromreži jer je nezapamćeno nevrijeme na području Semberije, Majevice i Podrinja, dovelo do katastrofalnih posljedica na širem području.

Stigle su u Bijeljinu i ekipe iz susjednih opština i gradova, koje intenzivno rade na otklanjanju kvarova na elektromreži.

Da se kraj ne nazire problemima semberskih poljoprivrednika govori slika sa plodnih oranica. Plasteničkoj proizvodnji vjetar nezapamćene snage pričinio je ogromnu štetu.

Kad vidim kako je kod drugih, ja mogu da budem i zadovoljan kako sam prošao, kaže Đorđe Vakčić, koji danas sa porodicom neumorno radi na svom imanju na otklanjanju posljedica nevremena koje je protutnjalo Semberijom.

Seoski putevi, okućnice vrijednih domaćina i njive svjedoče kakva je oluja prošla ovim dijelom Srpske.

U nevremenu koje je sinoć zahvatilo Bijeljinu bilo je oštećenja i na objektima bijeljinske Bolnice.

U Bijeljini je danas proglašeno stanje elementarne nepogode nakon olujnog nevremena koje je juče podilo područje ovog grada, saopšteno je iz Gradske uprave.Odluka je donesena na prijedlog lokalnog Štaba za vanredne situacije i u njoj se navodi da treba aktivirati Gradski štab civilne zaštite radi rukovođenja akcijama zaštite i spasavanja. Prioritetni zadaci Gradskog štaba su da izvrši procjenu situacije i nadležnim organima grada i šire predloži preduzimanje mjera, zadataka i aktivnosti u okviru njihove nadležnosti i koordinira akcijama zaštite i spasavanja.

Na usluzi građanima Bijeljine, Ugljevika i Šamca su i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite.

Republiku Srpsku u protekla 24 časa zadesile su dvije oluje, a najjači udari vjetra od 103 kilometra na čas zabilježeni su na području Bijeljine, što se svrstava u orkansku oluju,kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu i dodaju da se vremenske nestabilnosti mogu očekivati sve do kraja jula mjeseca.

Prognostičke modele treba pratiti i poštovati upozorenja koja daju nadležne službe, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Gradska uprava Bijeljina otvorila je telefonske linije na koje građani mogu od 7.00 do 21.00 čas prijaviti štetu od olujnog nevremena. Za prijavu štete na javnim i objektima komunalne infrastrukture, kao i na ostalim objektima koji su zbog nastale štete postali nefunkcionalni broj telefona je 055 233 174, a 055 233 429 za prijavu štete na poljoprivrednim površinama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *