Minić: Sa pet miliona KM Vlada namiruje štetu i spašava do 6.000 zdravih svinja

Vlada Republike Srpske obezbijedila je dva miliona KM da se u području ugroženom afričkom kugom svinja u bijeljinskoj regiji obavi sanitarno klanje zdravih životinja uz uzorkovanje od 100 odsto i ovo meso će ići isključivo u preradu, izjavio je danas u Bijeljini ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Procjenjuje se da će na ovaj način biti iskorišteno pet do šest hiljada zdravih svinja u ugroženom području, gdje postoje dvije klaonice koje ispunjavaju biosigurnosne mjere i imaju kapacitet za ovaj posao.

“Radiće se klanje svinja koje su u tovu, težine od 80 kilograma naviše, da se spasava najkvalitetnije meso koje će obavezno morati ići u preradu. Vlada je za ovo obezbijedila dva miliona KM koje će biti utrošene kao učešće od 50 odsto u cijeni koštanja zdrave životinje, a prerađivači će obezbijediti preostalih 50 odsto”, rekao je Minić.

Ministar je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milanom Novitovićem i predstavnicima lokalne vlasti u području gdje je proglašena vanredna situacija rekao novinarima da je do sada zbog afričke kuge svinja eutanizirano 6.800 životinja, a sutra će taj broj biti veći za 1.300 jer je u toku eutanazija na velikim farmama.

Minić je istakao da je Vlada Republike Srpske obezbijedila i tri miliona KM za isplatu štete poljoprivrednim proizvođačima za uginule svinje po cijeni od 1.000 KM, uz obavezu Ministarstva da narede godine učestvuje sa 70 odsto u nabavci koja će omogućiti obnavljanje svinjogojstva, a početak isplate je u narednoj sedmici.

“Kroz kapitalne investicije sljedeće godine obezbijedićemo uslove za nužne biosigurnosne mjere i rekonstrukciju objekata kako bi se prilagodili sa tim mjerama”, najavio je ministar.

On je istakao da je Republika Srpska jedina među zemljama u okruženju koja u sličnoj situaciji radi stoodstotno uzorkovanje za sanitarno klanje, iako je svjetski standard do osam odsto.

“U kontaktu sam sa kolegama iz Srbije i Hrvatske i odgovorno tvrdim da su Republika Srpska i Vlada Republike Srpske preduzeli sve aktivnosti u najkraćem mogućem roku, poštujući regule i pravila, a plaćaćemo najviše i za obeštećenje poljoprivrednicima”, ocijenio je Minić dosadašnju borbu protiv širenja afričke kuge svinja.

Ministar je odbacio kritike onih koji, kako je rekao, na ovoj nesreći pokušavaju da na neki način prave publicitet i istakao da je za rješavanje problema na dobrobit domaće proizvodnje potrebno razumijevanje i saradnja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *