Uvećane septembarske penzije za dva odsto

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske obračunao je septembarsku penziju za 272.000 korisnika prava koji će septembarski ček dobiti uvećan za dva odsto u odnosu na prethodni mjesec, saopšteno je iz Fonda.

Za ovo povećanje penzija Vlada je u budžetu Republike obezbijedila dodatnih 2,1 milion KM mjesečno, odnosno više od 26 miliona KM na godišnjem nivou.

Osim redovnog godišnjeg usklađivanja penzija u januaru od 2,14 odsto, Vlada Republike Srpske je donijela i dvije odluke o vanrednom povećanju penzija u prvih devet mjeseci ove godine.

Prvo vanredno povećanje od 0,86 odsto izvršeno je u januaru, a drugo u septembru ove godine od dva odsto.

Ovim posljednjim povećanjem, penzije svih korisnika prava nominalno su povećane za pet odsto, a efektivno ili stvarno za 5,08 odsto.

Svi korisnici prava, bilo da svoje penzije primaju preko banke ili putem pošte, u narednih desetak dana, odnosno po već ustaljenom datumu isplate raspolagaće na svojim računima ili penzijskom čeku sa uvećanom septembarskom penzijom.

Nakon ovog septembarskog vanrednog povećanja od dva odsto, od januara naredne godine slijedi novo povećanje redovnim godišnjim usklađivanjem penzija prilikom obračuna i isplate januarske penzije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.