Usvojene dopune Krivičnog zakonika RS: Odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati /VIDEO/

Poslanici jednoglasni: Odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati. Na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske. Usvojen je i Zaključak kojim se prihvatra zaključak sa sastanka predstavnika političkih partija, održanog 26. jula.

On je dodao da je odluka odlazećeg visokog predstavnika bila pogrešna, nepotrebna, te da je iskomplikovala situaciju u BiH.

Izmjenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmjena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest mjeseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična djela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična djela učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Ovo predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o “zabrani negiranja genocida” koju je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *