Incko: Omogućio sam Šmitu dobar početak /VIDEO/

Valentin Incko, još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH, čija je nametnuta odluka napravila pometnju u BiH, a kojem sutra ističe višegodišnji mandat, obratio se javnosti oproštajnom porukom, rekavši, između ostalog, da ne odlazi potpuno sretan. Njegov nasljednik Kristija Šmit će u BiH stići danas, a tokom vikenda biće izvršena primopredaja dužnosti u OHR-u.

“Prije nešto više od 12 godina došao sam u BiH i trebao sam zatvoriti OHR, poručio je na početku svog oproštajnog obraćanja odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko. Kao što nije za svih 12 godina svog mandata rekao ili učinio nešto konstruktivno, nije to uradio ni sada u svom posljednjem govoru upućenom građanima BiH. Nizao je narodne izreke, umotvorine i floskule.

Diplomata koji je za vrijeme svog 12-godišnjeg mandata primao jednu od najvećih plata ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu, pozamašan iznos od 24.000 eura mjesečno, sada na kraju žali što kako je rekao, nije ostavio još snažniji trag mirotvorca.

Incko je otkrio da ne odlazi potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, svjestan i ograničenja kako njegovih tako i institucija koje je predstavljao, ali dodavši i da je istinski zahvalan. Rekao je da je povratak BiH u stvari povratak sebi, te da će se i on stalno vraćati. Građani RS se mogu samo iskreno nadati da ipak neće.

Na Inckovo mjesto 1. avgusta dolazi Nijemac Kristijan Šmit. On je u intervjuu za Dojče Vele rekao da su posljednjih deset godina bile nazadne i vratile BiH unatrag – ne samo u pogledu visokog predstavnika nego i u pogledu cjelokupnog razvoja, te da je s toga  Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna takva međunarodna podrška. Šmit je mišljenja, da se u BiH moraju razjasniti tri pitanja.

Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gdje stvari morate pojednostaviti?- istakao je Šmit.

Šmit od 1. avgusta preuzima funkciju visokog predstavnika iako se i dalje dovodi u pitanje legitimitet  njegovog imenovanja zbog odsustva rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja bi to odobrila. Takođe, ne postoji konsenzus ni u BiH oko ovog pitanja, a srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je ranije izjavio da, u najmanju ruku za početak, nema namjeru sarađivati. Sastanak članova Predsedništva BiH s nemačkim diplomatom Kristjanom Šmitom zakazan je za 3. avgust, dva dana nakon što Šmit stupi na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *