Usvojen Nacrt budžeta od 1.315.400.000 KM

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je danas usvojen Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2023. do 2025, koji je usaglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom, kao i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu od 1.315.400.000 KM ili 23 odsto više u odnosu na prethodnu.

“Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu iznosi 1.315.400.000 KM ili 23 odsto više u odnosu na prethodnu, odnosno 241,8 miliona KM. Rashodi su na nivou pokrivenosti i ništa nije ostalo nepokriveno. Možda vas čudi što smo kasnili, ali je riječ bila o procesu donošenja Globalnog fiskalnog okvira i usaglašavanja sa entitetskim nivoima vlasti”, rekla je Krišto novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Prema njenim riječima, ovaj budžet je kreiran u skladu sa prioritetima sprovođenja reformi, ispunjavanja uslova za evropsko partnerstvo, realizacije programa rada mnistarstava, kao i kapitalnih izdataka institucija BiH.

Krišto je navela da je prilikom kreiranja budžeta vođeno računa i o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, što uključuje i povećanje osnovice sa 535 na 600 KM za narednih devet mjeseci, kao i uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 na 450 KM.

Ona je dodala da su budžetom predviđena i sredstva za finansiranje spoljnog duga BiH u iznosu 1.245.966.000 KM, što je povećanje za 426.777.243 KM u odnosu na budžet iz prošle godine.

Krišto je najavila da će predloženi budžet, posredstvom Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara biti upućen u Predsjedništvo BiH kao ovlaštenom predlagaču, a potom će ovaj dokument biti upućen u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Krišto je istakla da donošenje budžeta za ovu godinu predstavlja iskorak u radu institucija BiH, jer se prethodnih godina znatno kasnilo sa njegovim usvajanjem.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *