Uskoro prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH /VIDEO/

Predsjednik Repbulike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su usvojeni informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u parlament BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužila je Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Premijer Srpske istakao je danas da prethodna komisija koja je bila formirana zbog ovog pitanja nije riješila međuentitetsku liniju. Premijer je naglasio da je to jako važno pitanje. Kako bi građani znali u kojem entitetu se nalazi njihova imovina i gdje da traže svoja prava. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas da Federacija neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima na tu temu.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da će predstavnici Srpske uskoro u parlamentu BiH predložiti zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za TV Herceg Bosne da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *