Uprkos dobroj ponudi, kupaca na pijaci sve manje /VIDEO/

Bijeljinska zelena pijaca poprilično snabdjevena, ipak prodaja ne cvjeta na ovom mjestu.  Uprkos tome što su se cijene zadržale na prošlogodišnjem nivou, pandemija virusa korona odrazila se na sveukupnu potražnju. Prodavci kažu da zaračunavaju minimalnu zaradu, jer uprkos ponudi, kupaca je sve manje.

I krajem novembra raznovrsna ponuda voća, povrća i drugih proizvoda na bijeljinskoj Zelenoj pijaci. Ipak prodavci se potražnjom i prodajom ne mogu pohvaliti. Računica je kažu nešto bolja pazarnim danima utorkom i petkom, ali ni tada nije onakva kakva je bilježena u isto doba nekoliko godina ranije.

Danica Perić više od dvije decenije prodaje robu koju nabavlja od proizvođača u semberskim selima. Cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou, a najskuplji je kaže bijeli luk, kojem cijena često oscilira, pa trenutno po kilogramu košta 8 KM. Nekad se priča kupovalo na kilograme, na vreće, a sada sve češće na komad.

Na ovom mjestu ponude i potražnje srećemo i one koji na pijacama uglavnom pazare ono što ne mogu proizvesti na svom imanju.

Ljiljana Savić već šest godina na bijeljinskoj Zelenoj pijaci u zavisnosti od sezone, prodaje domaću robu koju proizvodi na svom gazdinstvu u Gojsovcu.

Posljedice pandemije virusa korona vidljive su priča ona po slabijoj prodaji i kupovnoj moći građana. Ono što iznese pred kupce zna kaže prodati po znatno nižoj cijeni od proizvodne.

Dugo prodajem na Zelenoj pijaci, ali nam je sada nastupilo najlošije vrijeme, priču tako započinje Ljubica Rikić. Trenutno je kaže ona najveća potražnja za orasima, s obzirom da je nastupio božićni post, a neizostavan su sastojak posnih kolača.

Traže se i suve šljive koje na tezgama prodavci nude od 5 do 6 KM po kilogramu. Za kilogram suvih smokava treba izdvojiti 8 KM, dok su na jačoj cijeni lješnjaci i bademi, pa po kilogramu koštaju 20 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *