Brašno i ulje skuplji za 10 odsto, uskoro poskupljenje mesa /VIDEO/

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 odsto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci. Borci za zaštitu prava potrošača navode da će doći i do poskupljenja nekih vrsta mesa, te ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike građana. Inače, osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigovane.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju da mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje sa dvije marke skočilo na 2,2 KM po litru.

Povećanje ciena osnovnih životnih namirnica je očekivano, kažu iz udruženja potrošača, te najavljuju da udar na džep građana neće stati na tome.

U narednom periodu očekuju nas još neka poskupljenja.

Osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigovane.

Junetina je u oktobru bila skuplja u odnosu na septembar. Jaja su u septembru u prosjeku koštala 0,2 feninga, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 0,3 feninga.

Najveći problem predstavlja što imamo fenomen  tzv. “puzajućeg” poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja, naglašavaju iz udruženja.

Iako nadležni uvjeravaju da za sada neće biti poskupljenja struje za domaćinstva, el. energija za privredu trebala je da poskupi još prošle godine, ali je za sada poskupljenje odgođeno, jer bi dodatno ugrozilo rad poslovnih subjekata, upozoravaju i u Privrednoj komori.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2020. godine iznosila 1.951 KM. Mjesec ranije koštala 1.927 KM. Kao i ranijih mjeseci, i u oktobru najviše novca trebalo je upravo za hranu – 727,9 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 591,5 KM te za tekuće održavanje domaćinstva – 105,4 KM”, podaci su Saveza sindikata Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *