Uhapšeno lice zbog finansiranja terorista

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su jedno lice na tuzlanskom aerodromu zbog sumnje da je počinilo krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Postupajući po naredbi Suda BiH, pripadnici Sipe juče su izvršili pretres lica, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciji u Tuzli i otkrili predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, saopšteno je iz Sipe.

Uhapšeno lice privedeno je u prostorije Sipe i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predato u nadležnost Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ na aerodromu u Tuzli po dolasku u BiH uhapsili su Senu Hamzabegović /61/ iz Tuzle, zbog finansiranja terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U zakonskom roku od 72 časa, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena državljanka BiH i Švajcarske će biti privedena u Tužilaštvo gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Hamzabegovićeva je osumnjičena da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima BiH koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama terorističke organizacije “Islamska država”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “Islamskom državom”, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Tužilaštvo i partnerske bezbjednosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima Hamzabegovićeve.

U zakonskom roku osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *