Ugostitelji i frizeri zadovoljni nakon sastanka: Protesti prestaju, razgovori se nastavljaju /VIDEO/

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili.Potvrdio je premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka s predstavnicima ugostitelja, frizera i kozmetičara.

Pojasnio je da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana. Realizacija danas dogovorenog već u petak.

Zatvaranjem je ovaj sektor u velikom problemu, naišli smo na razumijevanje institucija, kažu predstavnici udruženja ugostitelja, frizera i kozmetičara.

Mjere su naglasio je premijer bile iznuđene i to nije ničiji hir, niti volja. Najavio je i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

Pojašnjenje iz Vlade RS ko će dobiti minimalac, a ko porez i doprinose
Privredni subjekti čiji rad zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije bude zabranjen mjesec dana, ostvaruju pravo na isplatu i minimalne plate i pripadajućih poreza i doprinosa, zaključeno je na sastanku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima udruženja “Horeka” i Sekcijom frizera i kozmetičara Zanatsko – preduzetničke komore. U saopštenju Vlade RS navode da poslovni subjekti kojima rad zaključcima Republičkog štaba bude zabranjen manje od jednog mjeseca (primjera radi: sedam dana, 15 dana, 20 dana), ostvaruju pravo na podršku koja je definisana isplatom poreza i doprinosa za zaposlene.

U Prijedoru danas otganizovani mirno okupljanje ugostitelja i frizera nezadovoljnih zatvaranjem. Iz Horeke poručuju da protesta više neće biti.

Predsjednica Republike rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi. Dodala je da se ne zna kada će to biti, ali je izrazila nadu da će dolaskom toplijeg vremena biti lakše nositi se s pandemijom.

Imamo veliku brigu i za zdravstvo i za privredu, kaže Cvijanovićeva ističući da su pojedinci na protestima oskrnavili borbu predstavnika ovog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.