Na pomolu rješenje za otkup stanova u naselju Pet jezera ? /VIDEO/

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sastao se danas sa predstavnicima Udruženja “Pravda” sa kojima je  razgovarao o položaju raseljenih i izbjeglih lica u Bijeljini. Pored teških uslova života ovi građani imaju problem i sa ličnim dokumentima  koji im se izdaju na dvije godine, a  rješenja o korištenju smještaja  na određen vremenski period. Danas su dobili potvrdu da je gradska uprava pokrenula aktivnosti na rješavanju ovih problema.

Na prvom zvaničnom sastanku od kako je stupio na dužnost gradonačelnika Bijeljine , Ljubiša Petrović razgovarao je  o problemima sa kojima se susreću članovi bijeljinskog Udruženja izbjeglica i socijalne pravde ”Pravda”. Kako je istaknuto nakon sastanka,  napravljen je prvi korak ka zajedničkom cilju , a to je uvažavanje svih građana podjednako i rješavanje problema ove kategorije stanovništva.

Ne treba zaboraviti značaj i žrtvu koju je ova kategorija stanovništva imala tokom stvaranja Republike Srpske, poručuju iz Udruženja “Pravda”. Kažu da su dobili potvrdu da će uskoro biti riješen i problem otkupa stanova u  naselju  Pet jezera koje je izgradila jedna njemačka nevladina organizacija.

Prije dvadesetak godina  izgrađeno je 140 stanova za izbjegle i raseljene osobe koje su dodjeljene ovim kategorijama kao alternativni smeštaj u naselju 5. Jezera.  Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije, koji žive u ovim stanovima, imaju isključivo pravo na njihovo korištenje ali ne i vlasnička prava.

Stanovi su u vlasništvu grada, a dati su na upravljanje Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe RS. Naime, iako korisnici stanova žele da ih otkupe za to ne postoji pravna mogućnost, dok s druge strane kuće propadaju zbog lošeg materijalnog položaja stanara. 

Preko 90 % stanovnika u boračkom dijelu naselja 5. Jezera zainteresovano je  za otkup stanova u kojima trenutno žive. Gradska uprava radi na rješavanju ovog višedecenijskog problema.

Petrović navodi da je potrebno prilikom rješavanja stambenog pitanja demobilisanih boraca potrebno zauzeti transparentan i partnerski odnos.

Iz Udruženja “Pravda ” napominju  da su brojni neriješeni problemi i dalje otvoreni. Među njima problem zapošljavanja, imovinski problemi , rješavanje statusa  za oko 7.000 lica kojima se  lični   dokumenti, izdaju na dvije godine.

Petrović najavljuje razgovore i  saradnju i sa drugim gradskim  Udruženjima u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *