Udruženja potrošača pozdravljaju inicijativu za sniženje cijena: Potreban pojačan inspekcijski nadzor /VIDEO/

Da će se i u Srpskoj određeni proizvodi moći kupiti po znatno nižim cijenama moglo se čuti nakon sastanka u petak premijera Srpske i resornog ministra sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača. U Udruženjima potrošača inicijativu pozdravljaju, ali ističu potrebu pojačanog inspekcijskog nadzora kada je o formiranju cijena riječ s obzirom da mjesečni budžeti građana veoma teško prate aktuelno stanje cijena u marketima.

Kao odgovor na inflaciju i konstantna poskupljenja robe Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je početkom juna pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni”, koju su podržali trgovački lanci širom Republike u kojima su građani mogli pazariti brojne artikle široke potrošnje po nižim cijenama. U bijeljinskom Udruženju “Zvono” podsjećaju da priča koja je pokrenuta ranije u sklopu kampanje “Društveno odgovorni” u Semberiji nije zaživjela, pa se nadaju da će se to sada promijeniti. Jovan Vasilić, kaže da se ovih dana u velika tri trgovačka lanca u gradu raspitivao o kampanji “Društveno odgovorni”.

Kako bi otišli korak dalje,pomogli građanima da prevaziđu teret inflacije, ali i pratili aktivnosti u vezi sa snižavanjem cijena proizvoda za kojima su posegli u Srbiji i Hrvatskoj, u ministarstvu trgovine i turizma su odlučili da o snižavanju marži, osim sa trgovcima, razgovaraju i sa proizvođačima i dobavljačima, koji su kako su rekli nakon sastanka u petak spremni da spuste cijene svojih proizvoda. Ministar trgovine i turizma Denis Šulić kaže da će narednih dana sa proizvođačima biti definisano koji su to artikli čijih marži će se odreći i u kojim će marketima biti.

U Udruženjima potrošača inicijativu pozdravljaju, svakako će kažu značiti građanima naročito onima sa skromnijim primanjima na mjesečnom nivou. Predsjednik bijeljinskog udruženja “Zvono” napominje da problem sa stanjem formiranja cijena zahtjeva dugoročno rješenje, uz pojačan rad inspekcijskih organa.

Ističe Vasilić da cijene osnovnih životnih namirnica poput hljeba nisu korigovane uprkos tome što je cijena ovogodišnjeg roda pšenice znatno manja, te da su niže i cijene brašna.

Napominje da je jedino cijena ulja nešto niža u odnosu na one cijene koje su bile aktuelne u jeku najvećih inflatornih udara. Dodaje da je jedan od izraženijih problema na koji ukazuju potrošači udruženjima koja zastupaju njihova prava smanjenje gramaže proizvoda.

Kaže i da udruženje “Zvono” priprema projekat koji će biti usmjeren na edukaciju najmlađih sugrađana o zdravoj ishrani.

Napominje da udruženja za zaštitu potrošača nemaju nikakav uticaj na cijene iako je u javnosti suprotno.Nemamo nikakav uticaj na cijene, izuzev kada se radi o cijenama komunalnih usluga, gdje učestvujemo u radu Savjeta. I tu možemo samo dati mišljenje, koje nije obavezujuće – objašnjava Vasilić.Udruženja još mogu, po zakonu, da posreduju u rješavanju sporova između potrošača i trgovaca po reklamacijama proizvoda, zaključuje naš sagovornik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *