Ubuduće jedinstvena tarifa cijele godine

Od 1. januara više neće biti podjele na zimsku i ljetnju sezonu, već će važiti jedinstveni tarifni stavovi za cijelu godinu, a u zavisnosti od potrošnje električne energije cijena će biti povećana za određeni procenat, odlučila je danas Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Sekretar Komisije Aleksandar Jegdić rekao je novinarima da je na današnjoj sjednici donesena odluka o utvrđivanju tarifnih stavova za korišćenje distributivnog sistema, te odluka kojom je utvrđena cijena energije za javno snabdijevanje.

“Na osnovu ove dvije odluke su utvrđeni jedinstveni tarifni stavovi za javno snabdijevanje kupaca električnom energijom u Republici Srpskoj. Stupanjem na snagu Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje, od 1. januara tarifni stavovi nisu podijeljeni na zimsku i ljetnju sezonu kao do sada. U primjeni na zimu i ljeto, važiće jedinstveni tarifni stavovi za cijelu godinu”, rekao je Jegdić.

On je dodao da će svaki račun, u zavisnosti od potrošnje, imati različit procenat povećanja, navodeći da nije moguće reći koliko je prosječno povećanje cijene električne energije za građane.

“Ako poredimo račun koji će građani platiti za struju u decembru i u januaru, za pojedine kupce u zavisnosti od potrošnje će doći do smanjenja iznosa na računima. Ukoliko poredimo račune iz prethodnih tarifnih stavova, doći će do određenog povećanja u odnosu na račune za ljetnji period ranije, u zavisnosti od potrošnje kupaca”, rekao je Jegdić.

Šef sektora za tarife i tržište Regulatorne komisije za energetiku Nada Ćeranić objasnila je da će za potrošnju od 400 kilovat-časova račun ukupno iznositi 55,32 KM od čega će mrežarina iznositi 30,80 KM, za energiju 21,76 KM, javno snabdijevanje 2,48 KM, obnovljivi izvori energije 0,28 KM.

“Račun za ovu potrošnju po prethodnim tarifnim stavovima iznosio bi zimi 58,88 i u ljetnjoj 46,43 što predstavlja promjenu, odnosno povećanje od 5,1 odsto”, rekla je Ćeranićeva.

Ona je dodala da će građani koji troše 1.200 kilovat-časova električne energije plaćati račun u iznosu od 166,01 KM, što je povećanje za 14,7 odsto.

“Račun za ovog kupca u zimskoj sezoni prema starim tarifnim stavovima iznosio bi 162,32 KM ili u ljetnjoj sezoni za isti broj kilovat-časova 127,15 KM, što u prosjeku daje povećanje 14,7 odsto”, navela je Ćeranićeva.

Povećanje cijene električne energije za one koji troše 800 kilovat-časova iznosiće 10,3 odsto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *