U vrtiće u gradu upisano troje romske djece /VIDEO/

Udruženje „Porodični krug“ iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, realizuje projekat „Da to sam ja“, koji je podržan  od strane Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske  a ima za cilj da podigne svijest šire javnosti o važnosti uključivanje  romske djece u proces  obrazovanja.Danas je održan i okrugli sto „Društvena i obrazovna inkluzija“ i radionice „Bogatstvo različitosti“.

Treći po redu okrugli sto na temu  „Društvena i obrazovna inkluzija“ održan je u Bijeljini ,  nakon Prnjavora i Doboja.Dosadašnja iskustva pokazalu su da je jako mali broj romske djece obuhvaćen predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, dok Osnovnu školu u Srpskoj pohađa svega 394 djece iz romske populacije  u 20 osnovnih škola, iz 11 opština i gradova.

Udruženje za promociju i obrazovanje Roma “Otaharin” iz Bijeljine godinama radi na opismenjavanju romske populacije stanovništva. Obuhvat romske djece u Osnovnim ali i srednjim školama na području Semberije značajno je veći tokom posljednjih nekoliko godina.

Ovaj projekat je jako značajan iz ugla poštovanja prava na obrazovanje iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta koja se  primjenjuje na sve kategorije djece.

Prema njenim riječima među najčešćim razlozima za kršenje dječijih prava su izostanak iz škole  romske djece.

Gradska uprava u Bijeljini podržava ovakve projekte koji imaju za cilj što veći obuhvat djece iz ranjivih kategorija stanovništva u sistemu obrazovanja. Pored obrazovanja za djecu je važno i da imaju što kvalitetnije uslove života.

U okviru projekta „Da, to sam ja“realizovana je obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente, s ciljem unapređivanja njihovih kompetencija u radu sa djecom i porodicama iz osjetljivih kategorija stanovništva, sa naglaskom na romsku populaciju.

Završna konferencija sa zaključcima u sklopu projekta biće održana iduće sedmice a biće prikazan i kratak film pod nazivom “Da, to sam ja”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *