U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

Bivši general takozvane Armije BiH Jovan Divjak umro je danas u Sarajevu u 84. godini, prenose federalni mediji.

Divjak je rođen u Beogradu. Završio je Vojnu akademiju, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, kao i Štabnu školu francuske vojske.

U Sarajevu je bio predavač u Vojnoj školi, gdje ga je zatekao rat na dužnosti oficira u štabu takozvane Teritorijalne odbrane BiH, a ubrzo je postao brigadni general takozvane Armije BiH i pomoćnik načelnika.

Vojni sud JNA ga je osudio 1991. godine na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja takozvanoj Teritorijalnoj odbrani BiH, nakon čega napušta JNA i pridružuje se takozvanoj Armiji BiH.

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja 1992. godine na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U napadima paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na kolonu JNA koja se 2. i 3. maja 1992. godine mirno povlačila ubijena su 42 pripadnika JNA, dok je 71 ranjen, a 207 zarobljen.

Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 časova na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju.

Austrijski sud je odbio zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

Hrvatsko državno tužilaštvo podiglo je u martu 2017. optužnicu protiv Divjaka i nekoliko drugih oficira takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *