Svjetlosni reflektori za sprečavanje stradanja divljači u saobraćaju

Zbog sprečavanja stradanja divljači u saobraćaju na najkritičnijim dionicama puteva u Republici Srpskoj biće ugrađeno 700 specijalizovanih reflektora koji emituju plavu svjetlost prilikom nailaska vozila i djeluju upozoravajuće na divljač, najavljeno je iz Lovačkog saveza Srpske.

U Policijskoj upravi Bijeljina Srni je rečeno da je u prošloj godini u ovoj regiji bilo 12 saobraćajnih nesreća u kojima je učestovala divljač, a sedam u 2019. godini.

Sekretar Lovačkog saveza Živojin Lazić naveo je da je u Semberiji u saobraćajnim nezgodama najviše stradala srneća divljač.

Svjetlosni reflektori ugrađuju se uz ivicu kolovoza i pri obasjavanju farovima vozila stvaraju plavu svjetlosnu ogradu duž saobraćajnice čime sprečavaju divljač u namjeri prelaska kolovoza, a sistem je aktivan samo pri nailasku vozila i nema negativan uticaj na vozače jer je smjer svjetlosnog snopa suprotan od kolovoza.

U Lovačkom savezu kažu da je ovo tehničko rješenje primijenjenio u Njemačkoj i zabilježen je pad saobraćajnih nesreća sa učešćem divljači za 73 odsto.

“U saobraćaju najčešće stradaju srneća divljač i divlje svinje, a najviše štete imamo u regiji planine Motajice, na putevima od Prnjavora do Gradiške, gdje je najkritičnija lokacija Podgradci”, rekao je Lazić Srni.

Prema njegovim riječima, ranije je na auto-putevima u Republici Srpskoj ugrađeno 400 zvučnih signalnih uređaja koji odvraćaju divljač od izlaska na kolovoz.

Osim štete usljed gubitka divljači, ovi slučajevi sudskim presudama uglavnom završavaju i velikim finansijskim udarom na Lovačka udruženja, zbog čega Lovački savez Republike Srpske priprema inicijativu za ujednačavanje sudske prakse kod sporova u vezi sa naknadom štete nakon saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje divljač.

“Šteta je u prošloj godini dostigla 600.000 KM na teret lovačkih udruženja”, naveo je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *