U ovoj godini uvezeno 9.000 tona otpada

U BiH je u ovoj godini uvezeno više od 9.000 tona otpada u vrijednosti od oko tri miliona KM, a riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa i ostacima plastične mase, piše “Glas Srpske“.

U Sektoru za carine u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH naveli su da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost, ali ne i radi deponovanja.

Prema podacima ovog sektora, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826.168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastične mase, te otpada koji je klasifikovan pod ostalo.

Podaci pokazuju da su lani u BiH stigla 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastične mase.

Pomoćnik direktora UIO Vladimir Dragičević pojasnio je da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom privrednom subjektu koji ispuni uslove propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom, nakon čega dobija dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu sa Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

On je dodao da, na osnovu podataka Sektora za carine, u prošloj i ovoj godini nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada, te da UIO nema nadležnosti za osporavanje ili poništenje dozvola za uvoz koje su izdala entitetska ministarstva.

Posljednji slučaj koji je digao na noge javnost u BiH jeste uvoz otpada iz Italije koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću.

Prema podacima UIO, firma “Krom reciklaža” uvezla je u Drvar 294.547 kilograma otpada u vrijednosti od 16.126 KM.

Skupština opštine Drvar je 6. jula odlučila da otpad bude hitno izmješten sa tog područja, u istragu se uključila i Agencija za istrage i zaštitu BiH, a mirnim protestima uklanjanje uvezenog smeća zatražili su i građani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *