U narednom periodu pojačana kontrola mesnica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i republička veterinarska inspekcija planiraju u narednom periodu pojačane aktivnosti nadzora i kontrolu rada mesnica.

Kontrolom će biti obuhvaćena i druga prodajna mjesta na kojima se vrši promet i distribucija mesa i proizvoda od mesa, kao i objekti u kojima se obavlja klanje životinja bez odobrenja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Osnovni cilj pojačane kontrole je preventivno djelovanje sa akcentom na sprečavanje nelegalnog prometa životinja, nelegalnog rada objekata, zatim suzbijanje prometa i oduzimanje zdravstveno neispravnog mesa i proizvoda od mesa stavljenih u promet, a sve radi zaštite zdravlja i života građana Republike Srpske.

Pojačana kontrola mesnica i drugih prodajnih mjesta koja vrše promet svježeg mesa i proizvoda od mesa sastojaće se u kontroli dokumentacije i materijalno-pravne pretpostavke za obavljanje ove djelatnosti.

Dokumentacija će obuhvatati dokaz o porijeklu i sljedivosti, obilježavanju i deklarisanju mesa i organa životinja nakon veterinarsko-zdravstvenog pregleda, kao i mikrobiološke analize proizvoda.

Kontrolisaće se i higijena prodajnih objekata, kao i higijena zaposlenih, uz osvrt na mjere sprečavanja širenja kovida 19.

Subjektima koji posluju sa hranom, u slučaju da meso i proizvodi od mesa nemaju zakonom predviđenu prateću dokumentaciju, pored prekršajnog naloga biće izrečena i mjera oduzimanja i uništavanja svježeg mesa i proizvoda od mesa zbog nepostojanja dokaza o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Ovi subjekti su dužni da obezbijede zdravstvenu ispravnost sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje, skladištenja i prometa i da sprovode pojačanu samokontrolu u objektima u kojima posluju.

Ukoliko subjekti nisu u mogućnosti da obezbijede potrebne uslove poslovanja dužni su odmah obustaviti rad i o tome obavijestiti resorno ministarstvo i Republičku upravu za inspekcijske poslove.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *