Savić: Za završetak vodovoda opština aplicirala za kredit od 1,5 miliona KM

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da jedan od najvećih problema ove lokalne zajednice predstavlja završetak vodovoda, za koji je ova lokalna zajednica, posredstvom Ministarstva finansija Republike Srpske, aplicirala za kredit Evropske investicione banke od 1,5 miliona KM.

Savić je, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, istakao i da je potrebno rehabilitovati putnu infrastrukturu na području ove opštine.

“Tu, prije svega, mislim na regionalne putne pravce na području Lopara, koji su za nas veoma važni, među kojima su put prema Priboju, Jablanici, Gornjoj Tuzli i drugim mjestima. Ovo pitanje je naš prioritet jer je dobra putna infrastruktura jedan od preduslova razvoja”, rekao je Savić novinarima u Loparama.

On je naveo da je tokom sastanka upoznao predsjednika Republike o životu u ovoj lokalnoj zajednici, razvojnim projektima i uspjesima, ali i problemima.

“Među tim problemima je zajedničko pitanje budžeta malih opština, koje prevashodno funkcionišu od sredstava PDV-a. Jedna od mogućnosti da se pomogne lokalnim zajednicama jeste da Narodna skupština izmijeni odgovarajući zakon da bi sredstva od poreza na plate, koji se ostvaruje u nekoj lokalnoj zajednici, drugačije bila raspoređivana za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine”, rekao je Savić.

On je ukazao da su među problemima i socijalna davanja, sa kojima se male opštine teško nose.

“Potrebno je obezbijediti da teret socijalnih davanja u većoj mjeri padne na Republiku kada je riječ o tih dvadesetak nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština”, rekao je Savić.

Savić je zahvalio Cvijanovićevoj za posjetu i za sve dosadašnje projekte u kojima je kabinet predsjednika Republike pomogao opštinu Lopare i njene građane.

“Za lokalne zajednice je važno da sarađuju sa svim institucijama Republike Srpske, jer svrha svih nas je da naši građani žive bolje i time smo mi uspješniji. Spreman sam učiniti sve da se naša lokalna zajednica razvija”, dodao je Savić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *