U BiH rekordan broj novozaraženih /VIDEO/

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je, kao posljedica zaraze koronavirusom, zabilježeno 11 smrtnih slučajeva, a virus je potvrđen kod 393 testirane osobe. Prema mjestu prebivališta, novozaraženo je 225 osoba  iz Banjaluke,a  93 iz Bijeljine.

S obzirom na brzinu širenja omikron soja , uprkos lakšim kliničkim slikama , bolnički kapaciteti su puniji za oko 10 %. Zdravstveni sektor spreman je za ovaj talas, kažu nadležni.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić upozorio je danas na povećanje broja zaraženih osoba korona virusom, a problem predstavlja nezadovoljavajuća stopa vakcinisanih zbog čega je pozvao na odgovornost i poštivanje mjera. Kaže da je 150 inficiranih stanovnika na 100.000 ozbiljno stanje.

U Federaciji BiH donesene su restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena. Takođe, od sada potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

Iako se pik ovog talasa očekuje tek krajem mjeseca , građanima se preporučuje obavezna vakcinacija. U BiH nema prijavljenih teških, registrovane su 34 ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu. Ozbiljne reakcije ispoljene su najviše kod osoba starosne dobi od 18 do 44 godine

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *