Omikron se širi kao požar, za sada bez posljedica po bolnice /VIDEO/

Slike iz Kovid ambulanti u Srbiji pokazuju da se ponavljaju najgori dani pandemije. Zbog velikog broja pacijenata i povećanih prvih pregleda ljekari rade u tri smjene.

Pritisak na zdravstveni sistem je  veliki i sada se premjestio iz kovid bolnica na kovid ambulante, gdje se vodi teška i ozbiljna borba sa koronavirusom. Prema riječima direktora Doma zdravlja Savski venac ističe da se procjenjuje da sada u Srbiji ima više od 15.000 inficiranih osoba na dnevnom nivou. U Beogradu 8.000 pregleda za dan, zabrinjava postkovid sindrom.

Đerlek ističe da omikron soj pokazuje svoju snagu i da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima. Međutim, zabrinjava  postkovid sindrom. Mladi imaju lakšu kliničku sliku i prebole kovid 19, ali dešava se da se ti isti pacijenti poslije par mjeseci vraćaju sa infarktom miokarda, sa moždanim udarima, upozorava Đerlek.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se očekuje da će u narednim danima broj novozaraženih od koronavirusa biti i petocifren na dnevnom nivou. Omikron se širi kao požar. “Jedina prednost i boljitak u odnosu na delta soj je to što se u više od 90 odsto slučaja, virus zahvata nos, grlo, sinuse i ne spušta se na pluća. Sreća je što, samim tim, veliki broj građana liječenje završi već u ambulantama”, kažu stručnjaci.

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas u saopštenju da je, zbog širenja omikron soja virusa korona, izvjesno da će se u narednom periodu povećati broj zaražene i hospitalizovane djece.

U Hrvatskoj 7.956 novozaraženih i 38 preminulih. Posljedice velikog broja novooboljelih vidjet ćemo za 10-14 dana , kažu nadležni.

Slovenija je prijavila novi negativni rekord u broju novozaraženih koronavirisom. Za 24 sata registrovano je 5.164 nova slučaja, što predstavlja  porast od 52 odsto u odnosu na prije nedjelju dana, usljed širenja omikrona.

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedjelja, izjavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, koji je rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azija, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

“U Evropi je zabilježeno više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedjelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dvije nedelje”, izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

U Austriji je od danas u svim trgovinama počela kontrola “2G” dokumenata – sertifikata o vakcinaciji i potvrde o preležanom kovidu-19. Austrijski parlament produžio je lokdaun za nevakcinisane za još deset dana. U Austriji je stupila na snagu nova uredba o epidemiološkim merama koja predviđa i obavezu nošenja maski na otvorenom.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.