U 2023. nastavak rada na povećanju prihoda lokalnih uprava /VIDEO/

U 2023. očekuje se nastavak aktivnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske na povećanju prihoda jedinica lokalne samouprave, daljoj optimizaciji rada gradskih i opštinskih uprava, unapređenju funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova, ali i jačanja učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, izjavio je sekretar Saveza Aco Pantić.

On je rekao da je 2022. godina bila jedna od najdinamičnijih godina za Savez, koji se bavi pitanjima od interesa lokalnih zajednica i djelatnost usmjerava prema njihovim zahtjevima, inicijativama i prijedlozima.

“Ono što zasigurno možemo istaći kao poseban kvalitet je da smo tokom 2022. godine pružili veliki broj usluga za naše jedinice lokalne samouprave, prije svega obuka, vebinara, radionica. Nedavno smo organizovali izuzetno posjećen vebinar sa više od 100 učesnika o popisu imovine i sredstava za jedinice lokalne samouprave”, rekao je Pantić na doručku za novinare u prostorijama Saveza u Bijeljini.

Pantić je istakao da je danas prilika da predstavnike medija informišu o tome da je Vlada Republike Srpske utvrdila Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2022-2028. godina, čime Srpska ulazi u višegodišnji period reforme funkcionisanja lokalne samouprave.

On je naveo da su u ovoj strategiji definisani strateški ciljevi za naredni period, a očekivanja Saveza su da će u toku njenog sprovođenja fokusirati na novi pravni i regulatorni okvir za jedinice lokalne samouprave, dok će finansiranje jedinica lokalne samouprave biti centralna tema kojom će se Savez baviti u narednom periodu.

“Prvi put ćemo se nešto intenzivnije baviti i unapređenjem rada i funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova u Republici Srpskoj. Nedostatak sredstava za vršenje osnovnih nadležnosti jedinica lokalne samouprave je jedan od razloga zbog čega će Savez opština i gradova u narednom periodu pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona u budžetskom sistemu Republike Srpske, s ciljem povećanja prihoda opština i gradova Srpske”, rekao je Pantić.

Pantić je rekao da treba ukazati i na činjenicu da poseban problem u funkcionisanju lokalne samouprave predstavlja nepovoljan položaj nezavijenih i izrazito nerazvijenih opština, s tim da se još nešto dramatičniji položaj, prije svaga u demografskom smislu, odnosi na opštine koje su u rubnom dijelu Republike.

Vladana Popović Đorđić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, rekla je da su novinari veoma bitan segment u radu Saveza, budući da sve što rade bez medija ne bi imalo značaj.

“U narednoj godini naš fokus biće na programima razvoja lokalne samouprave i različitim temama koje znače opštinama i pokazuju da se Savez o njima brine”, rekla je Đorđićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *