Turbulentno tržište žitarica, ima li rentabilnosti na svinjogojskim farmama ? /VIDEO/

Septembar je mjesec ubiranja ljetine, ali i svođenja računa u već realizovanim poslovima na selu, te sagledavanja stanja na farmama. Pamtiće godinu po suši, dobrim prinosima i kvalitetu pšenice, te turbulencijama na tržištu svinja i tovnih junadi.

Prinosi kukuruza koji je važan u ishrani stoke biće na mnogim njivama manji za oko 50 odsto, ponegdje i više, ali šta se može, kaže Radomir Đurić koji uzgaja žitarice, drži svinje i bikove.

Turbulentno tržište svinja uz pad prinosa kukuruza i soje, te i dalje visoke cijene stočne hrane i žitarica, te slobodan uvoz bez adekvatnih zaštitinih mjera, često semberskim domaćinima nameću pitanje kako održati proizvodnju.

Ove će se godine stoka tokom predstojeće zime ishraniti zahvaljujući dobrim prošlogodišnjim zalihama.

I na pijacama je kaže Radomir borba sa nakupcima česta pojava, desi se priča i da ne uspiješ ono što si planirao za dan i prodati.

U utorak su na bijeljinskoj Stočnoj pijaci cijene izgledale ovako: Prasad po kilogramu žive vage prodavala su se od 3,60 do 4 marke. Svinje u klasi od 2,90 do tri marke, dok su svinje van klase koštale 2,20 KM. Oni koji se bave uzgojem svinja mogli bi trenutnim cijenama i biti zadovoljni, s obzirom da sa cijenama prasadi koje se kreću oko tri marke, računice napominju nema.

Kod tovnih junadi cijene su kaže Radomir trenutno nešto bolje.

Uprkos svim nedaćama na tržištu, važno je saglasni su svi da se na našim farmama svinja ne vodi borba sa zaraznim bolestima. Ministarstvo poljoprivrede Srpske u saradnji sa Veterinarskim institutom Vaso Butozan sprovode aktivan nadzor i monitoring nad klasičnom i afričkom kugom svinja. Rezultati monitoringa za sada zadovoljavajući.

Borba protiv afričke kuge svinja stav je struke, biće kontinuirana i stalna s obzirom da vakcine protiv afričke kuge svinja nema. S toga su na područjima i u zemljama gdje se afrička kuga svinja pojavila položili znanje i sredstva na realizaciju seta mjera radi sprečavanja širenja ove bolesti. I ako je ova bolest detektovana u Srbiji ona je pod kontrolom

Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali spada u jaku ekonomsku bolest kod životinja i zbog ekonomske štete vrlo je bitno da se preduzmu sve mere za sprečavanje i nastanak ove bolesti.

Proizvodnja svinja kod nas bi mogla biti dosta naprednija, s obzirom da kapaciteta ima, međutim usljed nesigurnog plasmana i tržišta rijetki su oni koji se odlučuju da šire svinjogojske farme.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *