Visoke cijene kupusa na bijeljinskim pijacama, ali vlada nestašica krompira /VIDEO/

Bogato je rodilo povrće u Semberiji ove godine, naročito ono koje je stasavalo u plasteničkom prostoru. Ipak proizvodnja je i na otvorenom pokrivena navodnjavanjem pa su rezultati dobri i na otvorenim poljima. Ipak poskupila je godina suše ulaganja u zaštitu i navodnjavanje što se u sezoni berbe pokušava kompenzovati nešto visočijim cijenama.

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci najveća je ponuda robe u ranim jutarnjim satima kažu prodavci, kada po svježe sembersko povrće dolaze nakupci iz cijele BiH.

Posljednjih dana kažu naši sagovornici raste potražnja za paprikom, naročito je tražena roga koju po kartonu proizvođači kupcima nude od 15 do 20 KM. Sudeći po cijeni roga, inače deficitarna kultura na ovim prostorima donijeće i zaradu onima koji su se opredijelili da je gaje ove godine. Slika na ovom mjestu ponude i potražnje ipak potvrđuje da se na semberskim poljima više uzgaja bijela paprika.

Semberski poljoprivrednici koji godinama svoje proizvode prodaju na Kvantaškoj pijaci kažu da je nekada lakše proizvesti nego prodati robu, ipak priznaju da ituacija na pijacama nije uvijek loša po proizvođača.

Da je uzgajao srednje-rani kupus sada bi kaže dobro zaradio s obzirom da su za razliku od prošle godine cijene kupusa trenutno veoma dobre. Vreća kupusa na kvantašu košta 15 a karton 20 maraka.

Bogata ponuda povrća i na Gradskoj Zelenoj pijaci. Ponuda jeste velika ali su cijene dosta visočije kažu prodavci koji očekuju da će veća potražnja biti u jeku pripremanja zimnice, međutim pad cijena ne očekuju.

Sudeći po tome da na pijacama vlada prava nestašica konzumnog krompira, jasno je da je uz manji obim sjetve suša na poljima krompira učinila svoje.

Septembar je mjesec koji nagovještava da je kraj ljetu i da je jesen na pragu, ovo je i doba godine kada su pijace najviše ispunjene najljepšim šarenilom boja. Da li će i ko će do zarade, proizvođači , prodavci ili nakupci pokazaće sezona pripremanja zimnice.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *