Na farmama PD “Semberija” pripremljena kvalitetna silaža, kukuruz odolio suši na pojedinim lokalitetima /VIDEO/

Pripremanje silaže zahtjevan je i kompleksan posao, kako bi se obezbijedila kvalitetna hrana za ishranu stoke tokom zimskih mjeseci. Suša je na mnogim imanjima ove godine prepolovila prinose silaže ipak na plodnijim oranicama silažni kukuruz je u znatno boljem stanju. Tako su na farmama PD “Semberije” ovih dana u silo-trenčeve spakovali veoma kvalitetno hranivo za muzna grla.

Svjesni činjenice da klimatske promjene iz godine u godinu poražavaju rezultate u poljoprivredi, odlučili su na PD Semberiji da silažni kukuruz za potrebe farme muznih grla zasiju na 100 hektara zemlje, na kojoj usjevi, pokazalo se i ove godine dobro odolijevaju suši.

Kvalitetne silaže će izvijesno je biti dovoljno, pa se ovih dana radilo punom parom kako bi se poslovi obavili dok je vrijeme. Od četiri silo-trenča biće puna tri i po.

Uprkos sušnoj godini u ovoj silaži je preko 45 odsto zrna kukuruza, što je parametar koji potvrđuje da je pripremljeno visoko kvalitetno hranivo za muzna grla.

Recept za stabilnu proizvodnju mlijeka je jednolična i kvalitetna ishrana tokom cijele godine, napominje Sekulić.

S obzirom da kvalitet silaže kreće od odabira parcele za sjetvu, proces se kasnije nastavlja vodeći računa o visini kosidbe.

Proces pripremanja silaže u silo trenču traje oko šest radnih sati. Posao je zahtjevan i odgovoran pa su na zadatku mehanizacija i ljudstvo.

Nakon kosidbe i skladištenja u silo-trenč biljke ne prekidaju životni ciklus već nastavljaju koristiti lako rastvorljive ugljene hidrate, s toga je prioritet dobro potisnuti takozvane vazdušne džepove u masi.

Na farmama PD Semberije na muži je trenutno 320 krava, a dnevno se proizvede oko 7.500 litara mlijeka. Nakon telenja za mjesec i po dana u proizvodnji će biti oko 400 krava, pa će i rasti proizvodnja kvalitetnog mlijeka.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.