Treću dozu vakcine protiv virusa korona primilo više od 18.000 građana Srpske: Buster doza karta za Evropu

Treću dozu vakcine protiv virusa korona u Republici Srpskoj primilo je više od 18.000 građana i po svemu sudeći za sada je jedino sigurno da će oni moći dogodine da putuju Evropom, s obzirom na to da Evropska komisija najavljuje nove propise prema kojima će buster doza biti preduslov za ulazak u zemlje članice.

Evropska komisija u četvrtak je predložila ažuriranje pravila o putovanjima unutar EU, koja su uvedena kao odgovor na pandemiju virusa korona, a koja se tiču državljana trećih zemalja u koje se ubraja i BiH. Prijedlog je da svi koji su primili dvije doze najkasnije devet mjeseci od posljednje prime i buster dozu da bi dobili validnu potvrdu priznatu u EU. To će biti preduslov za ulazak u neku od zemalja Unije, a odluka bi trebala stupiti na snagu 10. januara iduće godine.

– Osoba koja ima važeću digitalnu “kovid” potvrdu u principu ne bi trebalo da bude podložna dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantin, bez obzira na mjesto polaska u EU. Od osoba bez te potvrde moglo bi se tražiti da se podvrgnu testu prije ili nakon dolaska – objašnjenje je Evropske komisije. Osim toga, izvršna vlast EU predložila je prihvatanje svih vakcina koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija u svrhe putovanja.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu za “Glas” da Evropska komisija, kao i pojedinačne države, samostalno donose sve protivpandemijske mjere koje smatraju neophodnim u cilju ograničavanja rizika i zaštite zdravlja stanovništva na njihovoj teritoriji. Naglašavaju da u kontinuitetu ističu da je vakcinacija protiv “kovid 19” najefikasnije sredstvo za zaštitu zdravlja stanovništva i mjera od najvećeg značaja za kontrolu nad virusom.

– U Srpskoj je još prije mjesec počela primjena buster doze, u cilju da se pojača imuni odgovor organizma kod stanovništva, nakon što je od davanja druge doze vakcine prošlo najmanje pet ili šest mjeseci, s obzirom na to da u tom periodu nivo antitijela stečenih imunizacijom opada. To je naročito važno u ovom periodu pojačanog rizika od respiratornih virusa – istakli su u resornom ministarstvu.

Navode da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zaključno sa 24. novembrom ove godine, prema zdravstvenim ustanovama izdato 355.390 vakcina koje se daju kao prva doza, 298.600 druge doze i 18.105 treće doze.

– Trenutno je nešto više od 32 odsto odraslog stanovništva u Srpskoj vakcinisano i drugom dozom vakcina, dok je buster dozu do sada primilo oko dva odsto stanovništva – naveli su u Ministarstvu podsjetivši da je dio građana RS vakcinisan u Republici Srbiji, te je ukupan procenat vakcinisanih sigurno veći.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je za “Glas” da su sve vakcine protiv virusa korona dobre, te da neke imaju veći, a neke manji stepen zaštite i da bi trebalo sve da se priznaju i u Evropi.

– Bez obzira na to koje su dvije vakcine bile prethodno, imunitet nije dovoljan poslije izvjesnog vremena i zato je neophodna buster doza. Odluka sa stanovišta EU je sasvim logična, ali prije svega treba voditi računa o zaštiti zdravlja i da odluka o imunizaciji bude prvenstveno iz zdravstvenih razloga, pa tek onda da bismo mogli putovati – rekao je Bokonjić. Naglasio je da istraživanja pokazuju da je zanemarljiv procenat preminulih na 100.000 stanovnika u zemljama koje imaju više od 90 procenata vakcinisanih.

Naknada

Oni koji planiraju putovanje u Evropu od kraja iduće godine plaćaće putnu dozvolu za ulazak u zemlje EU koja će iznositi sedam evra. Naknada je jednokratna, važiće tri godine i odnosi se na više putovanja.

Potvrdila je to delegacija Evropske unije u Podgorici pojasnivši da se to osim na građane iz Crne Gore, odnosi na još šezdesetak zemalja, među kojima je i BiH.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *