U Loparama održan sastanak majevičkih proizvođača šljive

U Loparama je juče održan sastanak majevičkih voćara koji se uglavnom bave proizvodnjom šljive, sa predstavnicima opštine i lokalne firme “Fruktum”, koja gazduje najvećim zasadom šljive na Balkanu, a posjeduje i savremenu vlastitu hladnjaču koja će, kada u potpunosti bude završena, biti kapaciteta 2.000 tona.

Direktor “Fruktuma” Dragan Jović naglasio je da su formiranje klastera i udruživanje potreba svakog voćara sa majevičkog prostora, kako bi bio konkurentan i finansijski sposoban da se izbori sa svim problemima.

“Cilj današnjeg sastanka bio je razgovor, informisanje i utvrđivanje da li postoji interes da bi se postavio temelj saradnje voćara Majevice, Semberije i Posavine”, rekao je Jović novinarima.

On je naglasio da bi značaj toga u budućnosti bio zajednički nastup, veća konkurentnost i napredak za regiju.

Saša Zubović, direktor Sektora za monitoring i naplatu potraživanja u Garantnom fondu Republike Srpske, rekao je da Fond daje podršku formiranju klastera.

“U Loparama smo inicijalno prisutni tako što smo podržali firmu `Fruktum` u dobijanju kredita kod Međunarodnog monetarnog fonda”, napomenuo je Zubović.

On je pojasnio da je funkcija Fonda olakšavanje pristupa privrednicima u dobijanju kreditnih sredstava putem banaka – Fond garantuje za njihove obaveze do maksimalno 50 odsto, a u posebnim slučajevima i do 70 odsto od glavnice kredita.

“Na ovaj način pokušavamo da ohrabrimo poljoprivrednike da uđu, između ostalog, u proces sadnje novih voćnjaka, jer smo ovdje dobili ogromnu hladnjaču koja prevazilazi kapacitete potrebne za Lopare”, kaže Zubović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da je potrebno da se okupe voćari, da bi se vidjeli svi resursi koji postoje na Majevici kako bi oni bili iskorišteni i tako povezani lakše nastupili na tržištu.

“Svi zainteresovani, koji žele da se uključe u jedan zajednički projekat, su dobrodošli i biće im omogućeno da pristupe finansijskim sredstvima, stručnoj pomoći i svemu onom što bude potrebno”, rekao je Savić.

Sastanku u Loparama se odazvao veliki broj voćara, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, bankarskog sektora i mikrokreditnih organizacija.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *