Tovne svinje pojeftinile, ali ih malo ko kupuje

Na početku svinjokolja kilogram žive vage tovne svinje koštao je do 5,5 KM, a kako se bliži kraj ovogodišnje sezone klanja, ove cijene su padu, ali se i građani sve manje odlučuju za kupovinu.

Prije mjesec dana svinjokolji u Srpskoj su bili u punom jeku i cijena tovnih svinja je iznosila od pet do 5,5 KM po kilogramu, dok je sada ta cijena manja i iznosi od 3,80 do 4,5 KM, što je u odnosu na početak sezone manje u prosjeku za 1,10 KM.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je glavni razlog za niže cijena slaba kupovna moć građana.

“Kupovna moć građana je dosta manja. Stanovništvo u Srpskoj trenutno ne može da izdvoji toliko novca za kupovinu tovnih svinja”, kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, građani se sve više odlučuju da kupuju manje količine mesa u mesnicama jer je tako jeftinije.

“Ljudi kupuju onoliko koliko im u tom momentu treba. U ovim uslovima je veoma teško izdvojiti 1.000 KM ili više da se kupi svinja”, rekao je Maljčić.

Kako ističe, trenutno nema viška ponude na tržištu.

“Mi na tržištu imamo ponude, ali je jednostavno tržište takvo da ne traži domaću tovnu svinju, što je razlog za pad cijene u odnosu na period od prije mjesec dana”, istakao je Maljčić.

Kako dodaje, trenutna cijena je loša za uzgajivače, ali, kako kaže, ne može reći da su na baš velikom gubitku.

“Sezona prodaje je trenutno jako loša, pred nama je kraj svinjokolja, a mesne industrije trenutno forsiraju uvoz, što domaću svinju dovodi u stagnaciju”, rekao je Maljčić.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kazao je za “Nezavisne novine” da su cijene tovnih svinja ove godine veće za dvije marke nego lani. “Imamo veće cijene nego prošle godine, to je samim tim udar na džepove građana. Mnogi su odustali od kupovine ove godine, jer su cijene bile veće. Po mom mišljenju, ovo je glavni razlog za cijenu koja je sada manja, odnosno za cijenu koja se kreće oko četiri KM”, kazao je Banjac.

Kako navodi, ponuda je slaba, ali ističe da uvoz dodatno utiče na domaću proizvodnju.

“U selima je cijena od četiri do 4,5 KM, ali s obzirom na to da se kroz nekoliko dana bliži kraj ovogodišnjem svinjokolju, bojim se da bi dosta domaće proizvodnje moglo ostati neprodato”, rekao je Banjac.

Kako je kazao Igor K., do sada je kupovao tovnu svinju, pa je sam klao kod kuće, ali ove godine su cijene bile veoma visoke, te nije mogao da izdvoji 1.000 KM.

“Odlučio sam se da kupim polutke mesa u mesnici, jer je to jeftinije. U mesnici sam kupio 110 kilograma mesa u polutkama i platio 780 KM”, rekao je Igor K.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *