Tiodorović: Još nije vrijeme za popuštanje mjera /VIDEO/

U posljednja 24 časa, izvršeno je testiranje 481 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 75 osoba u RS. Prema mjestu prebivališta, 22 osobe su iz Banjaluke.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o četiri muškarca i tri žene, starije životne dobi iz Trebinja (tri osobe), Nevesinja, Gradiške, Prijedora i Doboja.

U protekla 24 časa u Bijeljini su registrovana dva nova slučaja pozitivna na virus korona, a u kovid bolnicama na liječenju se nalazi 46 bolesnika, od kojih veći broj ima tešku kliničku sliku, saopšteno je iz bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi”. “Na respiratorima je pet bolesnika. Stagnira broj prijema u kovid bolnice”, rečeno je na sastanku Kriznog štaba Bolnice.

Polovinom marta ili početkom aprila moguće je da ćemo produžiti časove na 45 minuta, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Trivićeva je naglasila da će krajem februara razgovarati sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo da bi se dogovorili da li je moguće produženje časova.

U Srbiju je danas stigao novi kontigent vakcina “Fajzer-Biontek”, protiv korona virusa. Stiglo je 8.190 doza vakcina, rečeno je u Ministarstvu zdravlja. Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom niovu. Krizni štab će sutra razgovarati o epidemijskoj situaciji, toku vakcinacije i mjerama – hoće li ih ublažiti i od čega to zavisi.

Nakon što su neke zemlje Evropske unije preporučile da se vakcina Astra/Zeneka ne daje starijim osoba, u Hrvatskoj je otvorena polemika da li je odluka tih zemalja opravdana s obzirom na to da je u toj zemlji danas počela imunizacija upravo tom vakcinom.

U Hrvatskoj 71 novi slučaj virusa korona, preminulo 29 osoba. Slovenija: Još 204 zaražena, epidemija jenjava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.