Tegeltija: Pregovori o 14 projekata vrijednih više od 560 miliona evra

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se sa Evropskom bankom za obnovu razvoj /EBRD/ trenutno pregovara o 14 projekata vrijednih više od 560 miliona evra.

Tegeltija je rekao da je osam projekata u vezi sa grant sredstvima koja se odobravaju posredstvom EBRD-a, a šest je u vezi sa kreditima.

“Od 560 miliona evra, više od 20 odsto se odnosi na grant sredstva, zbog čega je vrlo važno reći da projekti sa EBRD-om dođu mnogo povoljniji i jeftiniji zbog grant sredstava”, rekao je Tegeltija novinarima u Londonu, gdje je prisustvuje Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za zapadni Balkan.

Tegeltija je rekao da su prioriteti infrastrukturni projekti, prije svega završetak svih dionica Koridora “Pet ce”, izgradnja željezničke infrastrukture, posebno dionice od Doboja do Tuzle i od Tuzle do Zvornika.

On je napomenuo da je do sada veoma malo urađeno u oblasti digitalizacije, te da će i ti projekti biti prioritet, a dodao je i da će se raditi na projektima u vezi sa komunalnom infrastrukturom i zelenih gradova.

Tegeltija je istakao da je današnji sastanak sa EBRD bio prilika da se analizira dokle se stiglo u dosadašnjoj saradnji, te da se razgovara o prioritetima u budućnosti.

On je pojasnio da EBRD ima portfelj u BiH vrijedan 1,3 miliona evra, od čega se 80 odsto odnosi na infrastrukturne projekte, 13 odsto na projekte iz finansijskog sektora, dok su sedam odsto ostali projekti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.