Svode se ovogodišnji računi na gazdinstvima; Proizvodnja žitarica za tržište isplativija od stočarstva /VIDEO/

Svako selo ima svoju dušu, život i sve ono što je najvrjednije na seoskim gazdinstvima čine i napravili su vrijednim radom trudom i zalaganjem marljivi domaćini.

Radili su i proizvodnji pristupali revnosno i tokom ove za poljoprivredu teške godine koju je propratila ekstremna suša, nakon koje su jesenje poljoprivredne poslove dočekale visoke cijene sjetvenih repromaterijala. Na imanju Popovića u Čađavici poslovi na oranju duboke zimske brazde biće za koji dan okončani, nakon čega će i radne mašine na zimski odmor do proljeća.

Period je ovo godine u kojem se svode ovosezonski računi. Jasno je da je rod kukuruza dobrim dijelom obrala suša, pšenica prinosom nije izdala. Sve je do godine kaže Novica, zadovoljan prinosom koje je ova žitarica uz dobar pristup u poslu i primjenjenoj agrotehnici dala i na brežuljkastim područjima Semberije, na kojima se uglavnom više gaji duvan, a pšenica u znatno manjem obimu.

Traktori i radne mašine će nakon što radovi u atarima budu okončani na pranje i pripremanje za sezonu proljećnih radova. Da u mehanizaciju vrijedi ulagati kažu to  poljoprivredni proizvođači širom Semberije, pa tako uz kapitalne investicije i podršku resornog ministarstva poljoprivrednici ulažu značajna sredstva i zanavljaju mehanizaciju, koja je znatno poboljšala i ubrzala učinak radova na otvorenom.

Osim ratarstva bave se i stočarskom proizvodnjom. Drže muzne krave i tovne bikove. Grla na farmi u tovu ostavljaju iz vlastitog uzgoja. Tov junadi prije nekoliko godina bio je posao koji su odabrali mnogi zbog dobrog plasmana i cijene junećeg iskoštenog mesa. Ove godine s obzirom na aktuelne cijene hrane ovaj se posao ne može nazvazi isplativim.

S obzirom na veoma visoke cijene žitarica, naročito pšenice koja je tokom novembra mjeseca dostigla svoj rekord sve se češće može čuti da je proizvodnja žitarica daleko isplativija ove godine u odnosu na finansijsko stanje u drugim sektorima poljoprivrede.

Ipak onaj ko je uskladištio hljebno zrno, može očekivati računicu, većina ratara predali su žito u otkupu zbog nedostatka skladišnog prostora. Novica je ovogodišnji rod pšenice uskladištio na svom imanju i čekaće kaže još neko vrijeme kako bi prodajom pšenice po boljoj cijeni obezbijedio kvalitetnu sjetvu na proljeće iduće godine.

Stajnjak sa vlastitih farmi svake treće godine izvlači Novica na proizvodna polja. Proizvodnji revnosno pristupa kako bi obezbijedio rod jer i održivost stočarskih farmi zahtijeva velika ulaganja, s obzirom da je cijena mlijeka kako kažu svi koji su u ovoj proizvodnji niska.

Posao na poljoprivrednim imanjima je odgovoran i težak, a pritisnut iskušenjima u vidu klimatskih promjena i tržišnih turbulencija ne ostavlja trenutno prostora da se razmišlja o širenju farmi i na ovom gazdinstvu.

Na seoskim imanjima gdje ima stoke ima i posla tokom cijele godine. Dok se brine o ishrani grla i muži krava, osluškuje se stanje na tržištu. Ko se opredijelio za poljoprivredu u koju je do sada mnogo uložio nastoji da taj posao očuva i održi bar na istom nivou, jer povećani troškovi ne ostavljaju mogućnost za dugoročno kovanje planova.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *