Krava iz domaćeg uzgoja na farmama PD “Semberija” rekorderka po dnevnoj količini proizvedenog mlijeka /VIDEO/

Na farmama život ne stoji ni s proljeća kada se budi vegetacija, ni onda kada nastupe ljetne vreline, ni s jeseni kada pljušte kiše, a ni tokom zime kada mraz i snijeg preuzmu scenu.

Na farmama muznih grla proizvodnja se održava uz brigu o zdravlju svakog muznog grla, kako bi se izbjegli gubici a da bi se zahtjevan posao bolje isplatio. Radnu atmosferu zatičemo na farmama PD Semberija, gdje se pristupilo korekciji papaka kod svakog muznog grla. Od 340 krava koje su trenutno u proizvodnji već je obavljena polovina posla u stadu kada je o orezivanju papaka riječ.

U osnovne mjere njege papaka spadaju dezinfekcija i orezivanje. Na imanju ovog dobra osim stručnih ljudi koji ovaj posao vješto obavljaju imaju na raspolaganju i sva neophodna sredstva i pribor za siguran i uspješan rad. Poslovi će biti završeni do sredine decembra, pa se s razlogom očekuje i rast količine proizvednog mlijeka na farmama.

Papci krava rastu 5 do 10 mm mjesečno. Verovatno bi se toliko i trošili kada bi se grla više kretala. Kod grla koja se suočavaju sa deformitetom papaka evidentan je pad u proizvodnji mlijeka, s toga je korekcija papaka zdravstvena mjera kojoj se obično pristupa dva puta godišnje. Briga o grlima je prioritet, pa uz prevenciju i vakcinaciju životinja na zadovoljstvo je zaposlenima na ovim farmama što u zimu ulaze sa zdravim i kvalitetnim zapatom uz dobru reprodukciju.

Bili smo na ovim farmama i u sezoni pripremanja silaže. Zahvaljujući sjetvi silažnog kukuruza na lokalitetima koje karakteriše kvalitetnija zemlja koja dobro akumulira vlagu, pripremljena je kvalitetna silaža za ishranu grla tokom zimskih mjeseci.

Radilo se tokom ove godine i na rekonstrukciji i modernizaciji objekata za smještaj muznih grla. Poslove je na farmama dodatno olakšala i savremena mehanizacija.

Rekorderka po dnevnoj proizvodnji mlijeka na ovoj farmi je junica iz domaćeg uzgoja, što je na ponos i dokaz da se proizvodnji kvalitetnih priblodnih domaćih junica pristupa stručno i odgovorno.

Junice iz domaćeg odgoja dobro pariraju onima koje su na ovo područje stigle iz uvoza. Visoka mlječnost, dobra konstitucija i kompletna proizvodnost karakterišu muzna grla iz domaćeg odgoja.

Dobri uslovi na farmi i sistem držanja osiguraće rast proizvodnje mlijeka i tokom zimskih mjeseci.  Količina proizvedenog mlijeka se povećava i tako će biti sve do aprila mjeseca kada počinje sezona telenja krava.

Sa rastom broja grla i uz širenje kapaciteta farmi, stvara se i potreba da se u budućnosti razmišlja i o proširenju savremenog izmuzišta na ovom imanju, koje trenutno raspolaže  sa 20 muznih mjesta.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *