“Kreirati mjere koje će održati primarnu proizvodnju i domaću preradu u idućoj godini” /VIDEO/

Velika privredna društva spremna su  kako je rečeno na intenzivniju saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima s ciljem da se sistemski uvežu primarna poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija uz veće učešće domaće sirovine u gotovim proizvodima koji će biti plasirani na domaće i inostrano tržište.

U Bijeljini je održana druga sjednica Izvršnog odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske, na kojoj je usaglašen prijedlog mjera i inicijativa koje će biti upućene Vladi Srpske na razmatranje, kako bi bile uključene u Startegiju razvoja ekonomske politike Srpske od 2022/24. godine, s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Domaća poljoprivreda i prehrambena industrija vode bitku za konkurentnost sa robom i proizvodima koji na ovo područje pristižu iz uvoza po znatno nižim cijenama, napominje Filipović.

Godine pandemije, a s njima i klimatske promjene značajno su se odrazili na stanje u privredi i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i samim tim prouzrokovali turbulencije na tržištu. Uz rast cijena domaćih poljoprivrednih proizvoda skočile su i cijene svih imputa u proizvodnji.

Neophodno je kreirati mjere koje će domaću proizvodnju osigurati i očuvati i u idućoj godini napominje Andrić.

Oni koji dolaze iz sektora ribarstva ističu da je i na ovom polju situacija kako ocjenjuju nikada teža. Napominju da opada proizvodnja šaranske ribe. Ipak kroz značajniju podršku nadležnih realizovane su mjere koje su u ovom sektoru pokrenule uvezivanje primarne proizvodnje i prerade što je dobar model i za ostale oblasti rečeno je ovom prilikom.

Prioritet ostaje napominje Tepić kako pokrenuti dva najveća proizvođača šaranske ribe gdje je naglašava on dominantan uvoz. Ističe da moramo imati domaći proizvod na našim trpezama. U ovom slučaju sasvim je izvijesno da će  i trpeza tokom šestonedjeljnog Božićnog posta biti skuplja, a i cijene pojedinih vrsta ribe ići će gore.

Osnovni i primarni cilj je sistemski i efikasno podržana primarna poljoprivredna proizvodnja uvezana sa domaćom prehrambenom industrijom, ističe sekretar ovog Udruženja. Ističe i da je Primarna proizvodnja kroz kvalitetne mjere resornog ministarstva podržavana u kontinuitetu i tokom ove 2021. godine.

Jače uvezivanje primarne poljoprivredne porizvodnje sa domaćom prehrambenom industrijom uz stvaranje dugoročne saradnje je ključ za siguran plasman poljoprivrednih proizvoda.

Samim tim dobijamo kvalitetan finalni proizvod koji će biti plasiran kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, čime bi se povećala konkurentnost u ovom sektoru, naglašava Šepa.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *