Svečana akademija i koncert povodom Dana Republike Srpske /VIDEO/

Povodom Dana Republike Srpske i 30.godina njenog postojanja i u Bijeljini je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali  sveštenstvo, predstavnici javnog života u gradu, pripadnici Oružanih snaga.Himnu  “Moja Republika”,  izveli su članovi hora “Srbadija”.

Oni koji su branili Srpsku u ratu , danas ističu da je na mlađim generacijama da je čuvaju u i razvijaju u miru. Jedan od učesnika minulog otadžbinskog rata  general Ljubiša Borovčanin rekao je da je 30. rođendan Republike Srpske lijepa prilika za okupljanje i podsjećanje na njeno formiranje.

Ovo je najznačajniji datum za Srbe u Republici Srpskoj ,koja je mlađim generacijama ostavljena u zavjet da je čuvamo i branimo , poručio je gradonačelnik Bijeljine.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević istakao je da Republika Srpska danas ima sve elemente državnosti – svoju teritoriju, funkcionalnu vlast, te narod koji je smatra otadžbinom i voli je.

Đurđević je ukazao da ovo nisu vremena kao prije 30 godina kada je Srpska stvarana.

U okviru programa obilježavanja , djeca su prošla salom mašući zastavicama Republike Srpske.

Fasada zgrade Gradske uprave grada Bijeljina zasijala je u bojama zastave Republike Srpske.  Kao i u drugim gradovima širom Srpske održani je koncert na gradskom Trgu , a nastupio je  Saša Matić. Koncertu je prisustvovao veliki broj građana Bijeljine. Bakljadom u Bijeljini navijači Radnika obilježili Dan Republike Srpske, 9. januar.

Spektakularan vatromet, praćen bakljadom, obasjao je i bijeljinsko naselje Bogdanovića plac u čast 30. rođendana Republike Srpske. Ovo je tradicija koju uoči 9. januara tradicionalno njeguje omladina ovog naselja, koja sebe naziva “Družina sa Bogdanović placa”.

Dan Republike obilježen je širom Srpske . Tim povodom svečano je bilo i u susjednim opštinama.

Naša Republika Srpska je najveće čedo koje je iznjedrila ljubav, želja, volja, odricanje i stradanje za slobodu našeg roda, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić na Svečanoj akademiji povodom 30 godina Republike Srpske u ugljevičkom Centru za kulturu.

Povodom 9. Januara Dana Republike Srpske ispred spomenika, poginulim borcima u proteklom odbrambno- otadžbinskom ratu, u Loparama predstavnici Opštinske boračke organizacije, rukovodstva opštine i građani su položili cvijeće. Prijem u Centru za kulturu je organizovao načelnik opštine Lopare Rado Savić, gdje je povodom Dana Republike upriličena izložba „Portreti Patrijarha Pavla“.

Povodom Dana Republike u Istočnom Sarajevu  razvijena je zastava Srpske duga 527 metara .

Pored svečane akademije centralni događaj tokom jučerašnjeg dana bio je svečani defile u BL   u kojem je učestvovalo oko  2.700 učesnika, od kojih su većina pripadnici MUP Republike Srpske. Po prvi put marširala je  i konjička jedinica Žandarmerije MUP Srpske.

Osim njih,defilovali  su predstavnici privrede, studenata, učenika i brojnih drugih grupacija u društvu.

U Banjaluci je održan i koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske povodom Dana Republike. Ovim Koncertom završeno je  obilježavanje 9. januara, Dana Republike.

U Banjaluci je  sinoć organizovan i veličanstven  vatromet povodom Dana Republike Srpske.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *