Suša bere prinose duvana, doveden u pitanje i ovogodišnji otkup /VIDEO/

Organizatori proizvodnje duvana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  rekli su nakon sastanka u Bijeljini da se ova djelatnost gasi i da nije omogućen otkup ovogodišnjeg roda zbog djelovanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U problemu su i duvanari, čini se da će kako kažu od tradicionalne proizvodnje morati odustati.

Iz godine u godinu troškovi proizvodnje duvana su veći, a otkupna cijena i podsticaji loši kažu semberski duvanari. Razočarani su i stanjem biljke na njivama. Usljed nemogućnosti navodnjavanja usporen je razvoj duvana, odgođena berba a i prinosi će biti drastično manji.

Na granici su kažu duvanari da potpuno odustanu od posla. Sve bliže ovom koraku je i Drago Đokić koji se proizvodnjom duvana bavi od 1994. godine.

Naša agonija traje već nekoliko godina, kažu organizatori proizvodnje duvana. Nekada je na području BiH bilo i do 8.000 tona osušenog duvana, a ove i prošle godine proizvodnja na području Semberije i Posavine spala je na količinu manju od 500 tona suvog lista što je jasan signal kažu da se proizvodnja gasi. I otkup ovogodišnjeg roda je tvrde doveden u pitanje.

Kako tvrde opterećeni su dodatnim nametima jer im kako navode UIO BiH obračubnava dupli porez na promet, 17 plus 17 odsto, što je dovelo do situacije da je onemogućen otkup duvana ove godine. I dok organizovana proizvodnja duvana pada, cvjeta kako kažu crno tržište.

Da će više od 100 godina dugu tradiciju u duvanarskoj industriji zaustaviti loša rješenja smatraju i organizatori proizvodnje iz Orašja.

Najavili su da će zatražiti pomoć ombudsmana za ljudska prava zbog ugrožavanja egzistencije brojnih porodica duvanara.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević rekao je da su i kod organizatora proizvodnje sirovog duvana u BiH, kao i kod svih ostalih obveznika indirektnih poreza vršene redovne poreske kontrole.

U kontrolama je naknadno utvrđena poreska obaveza koja nije bila prijavljena u PDV prijavama i nije bila plaćena. Jedna od bitnih činjenica koje su dovele do obračuna dodatnih obaveza je i okolnost da svu proizvodnju proizvođači moraju predati organizatorima, a u konkretnim slučajevima nisu postojale evidencije o cjelokupnim količinama koje su, shodno Zakonu o duvanu, morale biti predate – pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da su organizatori prilikom predaje duvana bili obavezni da obavijeste poljoprivrednu inspekciju ukoliko su uočili nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.