Uz kooperante i veći obim posla zadruga “Agrofarmer” jača kompletnu infrastrukturu za sezonu otkupa /VIDEO/

Zaživjelo je zadrugarstvo u Semberiji, svjedoči tome broj kooperanata koje je oko sebe okupila zadruga “Agrofarmer” iz Janje. Iz godine u godinu više je onih koji se okreću organizovanom poslu i proizvodnji za poznatog kupca. Vidjeli su u tome veću i bolju sigurnost.

Ove godine veće su površine pod industrijskim krompirom koji je zasijan u organizaciji zadruge, a za potrebe Semberke u Janji, ali i fabrike pomfrita u Srebrenici.

Ove je godine i broj kooperanata, poljoprivrednih proizvođača koji sarađuju sa ovom zadrugom veći. 110 poljoprivrednika sa područja cijele Semberije, od toga ih je sa područja Janje oko 75. Rast obima proizvodnje i uključenost većeg broja poljoprivrednika bili su dovoljan razlog da se krene i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za potrebe rada zadruge u sezoni otkupa, krenulo se od postzavljanja kolske vage.

Podršku će povratnici na području Semberije koji su se prihvatili poljoprivrede imati i u buduće kako od lokalne zajednice, tako i od federalnog ministarstva raseljenih lica.

Fabrika Semberka u Janji koja posluje u sklopu Kompanije Bingo, sa Zadrugom Agrofarmer ugovorila je ovogodišnju proizvodnju od oko 2.500 tona svježeg krompira, te 300 tona paštrnjaka.

Ovo je još jedan od pozitivnih primjera gdje je zaokružena priča od njive do trpeze. Najbitnije je kaže Pejić, što je vraćeno povjerenje poljoprivrednih proizvođača u organizovanu proizvodnju.

Proizvodnja i prerada odvijaju se po svim propisanim standardima, što svjedoči i siguran izvozni aranžman semberskinih proizvoda.

Uz zadrugarstvo proizvodnja se širi i opstaje, a poljoprivrednici dolaze do sigurnijeg plasmana uz ranije ugovorene cijene, što im daje dodatni vjetar u leđa da kuju planove za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa i održavaju posao na svojim gazdinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *