Stao plasman svinja; “Bez sistemskih mjera proizvođači na korak do zatvaranja farmi” /VIDEO/

Činilo se u maju da se stanje u svinjogojstvu popravlja. Cijene su bile solidne, a ni potražnja nije bila loša. Slika sa svinjogojskih farmi već polovinom juna srušila je očekivanja.

Jul je donio gotovo potpuni pad potražnje za tovljenicima. Uzgajivači su u problemu, pa kako kažu ni cijena im sada ne igra ulogu, samo da isprazne farme. Dok proizvodnju pokušavaju održati interventne mjere resornog ministarstva , domaća svinjetina teško pronalazi kupca.

Sistemsko rješenje bilo bi spas za očuvanje domaće proizvodnje, odnosno uvođenje zaštitnih mjera prelevmana i carina kako bi se krenulo u oporavak ugrožene proizvodnje mesa na domaćem terenu. Ako se nadležni ogluše o upozorenja koja gotovo svakodnevno stižu sa farmi, što se svinjogojstva tiče, mnogi će biti primorani da zatvore farme.

Dok svinjari nižu gubitke, divljaju cijene stočne hrane, a svinjske polutke iz uvoza uzimaju primat na policama maloprodajnih objekata i na kraju završavaju na trpezama ovdašnjih kupaca.

Proizvodnja već bilježi pad na svinjogojskim farmama. A dok plasman stoji, svinje prerastaju klasu. Ni visoke dnevne temperature nisu ništa dobro donijele na farmama svinja.

Osim problema u zastoju plasmana bori se domaća proizvodnja i sa nelojalnom konkurencijom iznutra, tvrde proizvođači. Insistiraju na deklarisanju mesa jer meso kaže Petrić mora imati porijeklo, gdje je proizvedeno, zaklano i gdje se prodaje.

Da su granice izdrživosti pređene još u prošloj godini, upozoravaju proizvođači širom BiH još od prošle godine od kada insistiraju na uvođenju zaštitnih mjera. Ono što su do sada ovi u Srpskoj uspjeli da očuvaju, bilo je kažu zahvaljujući mjerama ministarstva poljoprivrede Srpske, ipak pred njima je neizvijesnih mjesec dana, ako se do tada sa bh nivoa ne preduzme pravi korak, proizvodnji mesa se ne piše dobro.

S ciljem da sačuva ovaj važan sektor proizvodnje u Srpskoj i pomogne proizvođačima da održe posao, resorno ministarstvo izdvojilo je i ove godine dodatna milionska sredstva.

Jasno je glavnim akterima ove priče da je pred njima neizuvijesno i vrelo ljeto. Razloga da se preznojavaju više zbog problema, nego zbog aktuelnih vremenskih uslova imaju, jer dok čekaju sistemska rješenja, plasman svinja stoji,a rastu troškovi  i gubici na farmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *